ПОРЕДЕН ЛУКОЙЛОВСКИ БЪЛГАРИН

Доскорошният шеф на „Лукойл” – руснакът Сергей Андронов е получил българско гражданство.
Предложението е било дадено през 2015 г. от Божидар Лукарски (шеф на СДС-то, което е в коалиция с ГЕРБ) - по онова време икономически министър.
Президентството, ръководено тогава от Росен Плевнелиев разрешава и одобрява заради „особени заслуги в икономическата сфера заради търговията и дистрибуцията на висококачествени горива".
Андронов не е въобще първият, а поредния шеф на „Лукойл” с толкова ценния паспорт на гражданин на ЕС. Само ще напомня, че „особените заслуги” се състоят в работа на загуба десетилетия наред, с което се пести данък, с липсата на контролно-измервателни уреди (което пести акциз) и предизвика на няколко пъти огромни скандали. Андронов е и почетен гражданин на Бургас като други лукойловски шефове.
И на др. видни представители на руския бизнес у нас са раздавани български паспорти. Май само на руските посланици не сме връчили такива.
Официална информация няма, но около 1500 са родните паспорти, раздадени на „заслужили” за новата си родина, вкл. и на разни футболистчета от онзи край на света.
Да напомня, че го има и обратния случай. Босът на прочулата се покрай живота на премиера ни къща в Барселона, която нарекох ЩАБ – бизнесменът Александър Чаушев освен български гражданин е и руски гражданин и също е фигурирал сред ръководителите на поделението на руския нефтен гигант у нас.
 
Фейсбук