ПОРЕДНАТА ОПРОВЕРГАНА ЛЪЖА НА ГЕРБ

 

По една националната телевизия видях мургавичък тип- бивш министър, който бил ходел в Народното събрание с пистолет според думите на бивш служител на НСО, който носи култовата фамилия Московски, подходяща и за номенклатура на ПП ГЕРБ да говори, че бившата изгора на Сергей Станишев, журналистката Елена Йончева се ползвала от услугите на Авиотряд 28 за полет до Сомалия, където снима филм за пиратството в наше време.

Възползвам се от нейна публикация във Фейсбук, за да изтъкна още една поредна опровергана лъжа на деец от ПП ГЕРБ :

ЕY

Elena Yoncheva

"Приятели и колеги,

относно информацията, разпостранена днес на пресконфиринция, дадена от бившият министър на транспорта г-н Московски, че нашият журналистически екип е летял за Сомалия с авиоотряд 28, трябва да кажа следното.

Екипът ни, който се състои от двама души - Елена Йончева и операторът Николай Николов, е летял с авиокомпания KLM на холанските авиолинии по линията София - Амстердам - Найроби - Джибути. От Джибути до Босасо /Сомалия/ сме летяли с местна авиокомпания, DAALLO AIRLINES.

Целта на пътуването е заснемането на документален филм за Сомалийските пирати, след отвличането на кораба "Маласпина Касъл" с български моряци на борда.

Направихме три документални филма. Бяхме и първият журналистически екип, който успя да заснеме пиратското селище Гарое, край което бяха акостирали отвлечени кораби. Немската телевизия DW - TV излъчи нашият репортаж на тази тема.

Времето на пътуването беше следното:

26 април 2009 година - София - Амстердам - Найроби /Кения/. 27 април Найроби - Джибути.

Връщането е на 8 май, но поради сложността на снимките екипът ни се замърна в София на 22 май.

Изпратих на мои колеги като приложение копие от електронните билети, както и протокол за закупуването на билетите от Софиа - Сомалия и от Сомалия за София.

Вероятно трябва да добавя, че това е единственото ми пътуване за Сомалия.

Разпостранената информация, че сме летяли с авиоотряд 28 за Сомалия не отговаря на истината и искренно ме натъжава.

Винаги съм защитавала честната и открита журналистика, независимо от времето и условията, в които работим.

Опитът да бъде наклеветен и употребен български журналист, независимо в чие лице, е повод за тревожен размисъл.

Разбира се, подобна информация, че сме ползували авиоотряд 28, може да се възприеме и от забавната му страна. В една от снимките, които добавям, се вижда пилотската кабина на самолета, с който летяхме от Найроби до Босасо /Сомалия/. Надявам се членовете на авиоотряд да изглеждат така само във въобръжението на г-н Московски."

Екип "Под лупа"