You are here

Поръчковите убийства - начин на употреба от МВР

Поръчковите убийства - начин на употреба от МВРПрестъпните картели са с толкова "пречупен гръбнак", че оголели и обосели се саморазправят с конкурентите си за къшея корав хляб

Зачестилите поръчкови убийства от началото на годината са вече 8. Нищо не може да спре победния ход на борбата с престъпността, поне в главата на висшия ръководен състав на МВР. Дори убийството може да се използва за самореклама. То е израз на безсилието на престъпните организации да продължават дейността си с пречупен гръбнак. Изпуснали нервите си, оголели и обосели, започват да се саморазправят с конкурентите си за къшея корав хляб. Инструмент в тази кървава саморазправа са ножът и пистолетът, а обектът и субектът са криминално проявени лица, поне като участници в “инцидента”, довел до смъртта на единия от двамата.

Според зам.-главния секретар на МВР, който е и директор на ГДБОП, Станимир Флоров: “За съжаление, от действията, предприети от МВР, насочени срещу конвенционалната и организирана престъпност, са затворени много ниши и в момента тези хора са изпаднали в особено състояние и не разполагат със средства и пари. Именно затова са готови и на убийство, за да придобият елементарни неща.” И още: “Мнозинството от убийствата у нас стават заради пари или жени.”

Изводите от неговите публични разсъждения са:

1. Cherchez la femme;

2. Има криза в бранша и престъпленията се вършат за дребни пари – за сапун, цигари и сандвич, чорапи и носни кърпички;

3. Затварянето на едни ниши явно отваря други;

4. Икономическата криза засяга и престъпниците, те страдат поради липса на ликвидни средства;

5. Флоров съжалява за затворените ниши.

Ситуацията напомня онази история, описана в книгата “Бандата на Дилинджър”, при която подплашените при грабеж на банка бандити така са се сащисали и паникьосали, че открили стрелба по нападащите полицаи, вследствие на която били убити над 20 полицаи и ранени 3-ма бандити.

Според ръководителите на структурите, разследващи убийствата, по всички се работи упорито, неуморно, ежедневно и вече са набелязани версии. По отношение на това твърдение могат да се изразят много съмнения: От практиката за разследване на убийства (описано в учебниците по криминалистика) е известно, че ако извършителят не е намерен по горещи следи през първите 24 часа, възможността за разкриване намалява с около 30%, след 48 часа -  с още 30%, след 72 часа вероятността да се намери убиецът е под 10-15%; след изтичане на тези скъпоценни за разследващите часове, разкриването на убийството може да стане практически само случайно, често след години. Всички поръчкови убийства в страната попадат в тази хипотеза, с изключение на убийството на Драгомир Бицов от последните седмици, ако разбира се е вярно, че е заловен извършителят. Впрочем там, доколкото се разбра от оскъдната информация, убиецът е разкрит от приятел на убития, взел присърце трагедията, като впоследствие го предава на МВР.

Това, че са набелязани версии месеци след повечето убийства не върши никаква работа, те трябва да се издигнат веднага след огледа и извършване на началните процесуални действия. Версиите са основа за плана за работа по разкриване на убийството, а не краен резултат на разследването.

Генералната идея на ръководството на сектор “Сигурност” е, че пресните убийства от тази година са признак и външна проява на победа над престъпността и смачкване на организираната престъпност. Тази идея е логически куца, защото е подчинена на едно-единствено правило, появило се в нечия управленска главица – каквото и да се случи в зоната на здрача, то е доказателство за победа в сектора:

- ако грабежите нарастват – това е израз на безсилие от страна на престъпниците;

- ако квартирните кражби придобиват небивали размери, това е резултат на действията на отчаяни от липсата на отнетото от органите за ред и сигурност препитание крадци;

- ако горят всяка вечер автомобили из цялата страна – това е резултат от смяна на затворени ниши с други, носещи доходи престъпления, и знак на протест на тружениците на криминалния фронт срещу лишилите ги от престъпно препитание герои на сигурността.

- и т.н. по тази схема и престъпленията описани в Наказателния кодекс.

Тази логическа конструкция разбира се предвижда и невъзможното днес, дори теоретически, положение, когато всички гореописани престъпления не се извършват в страната. Тогава това пък е ясен израз и признак на крайната, окончателна и безвъзвратна победа над престъпността.

Цялата ситуация е много близка до описаната в един от разказите на Джером К. Джером, в който група приятели решили да си направят пътешествие с яхта, наели корабчето, закупили провизии и напитки, но всяка сутрин капитанът им обяснявал, че вятърът духа не от правилната страна и ще е опасно да се потегли. Най-накрая се оказало че какъвто и да е вятърът, от каквато и посока да идва и дори да няма такъв, не е препоръчително да се пътува, но капитанът и неговите приятели успели да излапат и изпият припасите на кандидат-пътешествениците.

Дали подобието на ситуацията с криминалната обстановка и разказа няма да е пълно и екипът ръководители на системата за национална сигурност няма да постъпи като капитана на яхтата – да излапа припасите и, отивайки си, да ни остави на диета и с продънено корито да се самоотбраняваме от обнаглели престъпни орди, е въпрос, на който скоро действителността ще ни даде отговори.

Доцент д-р Николай Радулов

http://argumenti-bg.com