Посланието на Доган, съчетано с приветствието на Ердоган и упоменаването на Борисов, дава доста притеснителни знаци

Ilian Vasilev

 

Не искам да звуча тревожно, но това послание на Доган, съчетано с приветствието на Ердоган и упоменаването на Борисов, дава доста притеснителни знаци.
Първо, тъй като елитът на ДПС е разочарован от отсъствието на формална власт и политическо представителство на национално равнище, и шансовете за промяна не са големи - ДПС остава токсична партия - Доган подклажда самолюбието им, че са много дръпнали напред. Като не може да им предложи постове, да им предложи гордост.
Заедно с това предупреждава, че ако продължават да държат ДПС извън формалната власт - партията ще се капсулира върху основата на религиозна и етническа идентичност. Ще потъне в задкулисните си мрежи, като си създаде паралелна държава, там където са силни - олигарсите, правосъдието и бизнеса с държавата.
А това е пряка заплаха за националната сигурност - на колегите си от ДС Доган ще твърди, че това е за парлама, но след "онези списъци" само ментално дефицитен човек може да има вяра на лидера на ДПС.
Второ, версията на ДС, че Доган е български патриот и е "техен", очевидно се пропука - защото той стана по-силен от водещите си офицери и онези към които е поел ангажимент.
За него властта е самоцел, но и бреме, за това не я упражнява ежедневно, скучно му е. Той е над властта - монарх на задкулисието. Дори вече не смята за нужно да "храни" елита на ДПС с власт, след като всеки един от тях е милионер.
Фактът че са се разбрали с Ердоган, включително и при посредничеството на Борисов, означава че Турция и Ердоган на практика са траен фактор в нашето развитие, срещу който имунната ни система няма защита, защото вътрешни агенти са изградили нови устойчиви канали на зависимост и влияние върху корумпираната върхушка. В случай на загуба или неблагоприятни развития за тях, те винаги могат да разчитат на убежище и резервен канал при Ердоган, освен при Путин.
Трето, философските и естетически претенции на Доган за превъзходство на ДПС и "интелектуално" лидерство в политическия дискурс у нас, е някакъв устойчив комплекс при него, защото от много време не може да изпрати ДПС във властта. А задкулисната власт я консумират с Пеевски еднолично. Умните хора, рядко имат нужда от себеизтъкване, те знаят какво са и нямат нужда от самовнушения, особено чрез претенциозен език. Но е факт, че лидерът на ДПС изпъква на фона на текущата посредственост на формалните управленци. Борисов е удобен за всички - именно такъв какъвто е помните предишните изявления на Доган за нуждата от промяна и реформи в държавата, за рестарта на модела. Няма и следа. Значи нищо няма да се пипа.
Вкопават се и се готвят да спечелят служебно изборите.