ПОТОЦИТЕ УМИРАТ, ОБЪРНА ПОЗИЦИЯТА КРЕМЪЛ...

„Северен поток 2” е погребан. Последствията за нас
ПОТОЦИТЕ УМИРАТ, ОБЪРНА ПОЗИЦИЯТА КРЕМЪЛ...
 
*** Ще умре и Южен, заедно с това и Турски, освен това наричан Хъбов, прекръстен на Балкански, наименуван за последно разширение на националната газова мрежа, а всъщност руско-сръбски газов поток, който си е руско-руски (сръбската газова мрежа се владее от Газпром). Заедно с поне 3 милиара лева български пари за „нашия” участък и за този, дето духа
.
19 ЯНУАРИ (ТАСС) Днес се състоя среща на Путин с Алексей Милер – шефа на Газпром.
ТАСС помести стенограма на срещата
Цитати:
Владимир Путин
И третият въпрос е за газификацията в страната. Може би той е най-основният всъщност, затова бих помолил да започна с това. Знам, че компанията има големи планове в този смисъл. Проблемите с газификацията винаги са в центъра на вашето внимание, но в един момент темпото се забави. Гражданите имат много въпроси по този въпрос. Разбира се, хората искат да знаят плановете за развитие на газификацията в Русия. Разбира се, Газпром прави това заедно с регионите на Руската федерация. Вие и аз много добре знаем, че плановете за развитие на газовата инфраструктура трябва да бъдат свързани с предоставяне на ресурси на крайния потребител. Нека започнем с това. Вие сте добре дошъл.
§ Моя бележка: загубите на „Газпром” вече са стотици милиарди рубли, експортът спада стремглаво на фона на конкуренцията - за миналата година намаляване на износа за Китай с 35%, за Турция с 72% и за ЕС с 45%. Приходите се сриват и е парадокс, че чак сега страната с най-големи газови залежи в света се сеща за милионите руски граждани и газификацията на домовете им, от което може да се печели.
.
***** МОСКВА, 19 януари (Ройтерс) - Руският гигант за природен газ "Газпром" планира да емитира осемгодишни еврооблигации, деноминирани в щатски долари.
Емисията на дълга, която ще бъде с референтен размер не по-малко от 500 милиона долара- идва в момент, когато водещият проект на газопровода на Газпром, Северен поток 2 от Русия до Германия, е под нов натиск от санкции от страна на САЩ. Планът за заеми на Газпром за 2021 г. възлиза на 511,626 милиарда рубли (7 милиарда долара).
IFR заяви, че Газпромбанк и JP Morgan организират въпроса като съвместни глобални координатори и организатори на емисията, докато IMI-Intesa Sanpaolo, SMBC Nikko и руската VTB Capital действат като съвместни водещи мениджъри и организатори.
Алексей Фиников, заместник-ръководител на финансовия и икономически отдел на Газпром, заяви, че компанията може също да обмисли пускането на облигации и безсрочни облигации от швейцарски франкове тази година, съобщава агенция Интерфакс.
„Възможно е да го направим отново ... и да издадем безсрочни облигации, деноминирани в щатски долари и евро“, заяви Интерфакс, цитиран от Фиников по време на конферентен разговор с инвеститори. „Може би ще разгледаме валутите, в които отдавна не сме емитирали, например швейцарски франкове“, каза той.
.
***** ЦЮРИХ/ВАШИНГТОН (Ройтерс) - Цюрих Иншурънс Груп ще отпадне от руския проект „Северен поток 2“ в лицето на предстоящи американски санкции срещу европейски компании, които подкрепят изграждането на газопровода на стойност 11 милиарда долара.
Цюрих груп, който има голям бизнес в САЩ, е един от около 20 застрахователи в консорциум, подкрепящ проекта, каза един човек, запознат със ситуацията. Швейцарският застраховател отказа да коментира конкретни клиенти, но заяви:
***** ФРАНКФУРТ, 19 януари (Ройтерс) - Германската строителна и инженерна група "Билфингер" се оттегли от работата, свързана със строителството на газопровода "Северен поток 2", съобщи германският таблоид Bild във вторник.
Загрижен за надвисналите американски санкции, насочени към компании, свързани с проекта, Bilfinger наскоро информира САЩ, както и Nord Stream 2 AG, дъщерно дружество на руския Газпром, за решението. Билфингер беше сключен договор за разработване, доставка и експлоатация на системи за контрол на процесите и системи за безопасност на противоречивия тръбопровод, както и за доставка на газови отоплителни устройство за него.
Говорител на Bilfinger отказа коментар.
.
****** МОСКВА 19 януари (Ройтерс)
Газпром призна в проспект за еврооблигации, видян от Ройтерс във вторник, че има рискове проектът да бъде спрян или прекратен на фона на политически натиск.
Според данните за проследяване на кораби на Refinitiv тръбополагачът – баржата Fortuna (навремето в пост ви информирах за нея) все още е закотвена в Балтийско море близо до Росток в Северна Германия.
§ моя бел.: корабът за дълбокоподводно полагане на тръби – Академик Черский”, за който също навремето ви информирах, че вероятно ще бъде използван след модернизация) още се намира край Калинград. За модернизацията и за да може да работи, след като беше разграбен в далекоизточното пристанище Находка, бяха изхарчени над 1 милиард долара.
.
Компанията призна в свързания проспект за еврооблигациите, видян от Ройтерс във вторник, че има рискове проектът за газопровод „Северен поток 2“ да бъде спрян или бракуван на фона на политически натиск.
„По време на изпълнението на нашите големи международни проекти, като газопровода„ Северен поток 2 “, ние сме се сблъсквали и може да продължим да срещаме рискове, свързани с промени в политическите условия в различни региони, свързани с такива проекти,“ съобщава Газпром.
„При изключителни обстоятелства, включително поради политически натиск, такива промени могат да доведат до спиране или прекратяване на проект.“
.
ФАКТИТЕ В РЕЗЮМЕ
.
„Северен поток 2” е мъртъв.
Това означава, че транзитът през Украйна ще се възобнови в пълен обем.
На този фон ще е абсурдно газът да тръгва първо на юг, за да прекоси Черно море, за да се върне обратно на север през България и да влезе в Сърбия. Икономически и сега е неизгодно, а в бъдеще ще стане крайно неизгодно. Този пАток беше не газов, не енергиен, не инвестиционен, а геополитечески проект – да се притисне Украйна и нищо друго.
И без да се налагат санкции върху него българският руско-сръбски поток умира като инвестиция. Дори при евентуална перспектива той оставаше неизгоден, а на фона на сегашното развитие – още повече.
Умират едни над 3 милиарда лева: средно по 435 лева на всеки български гражданин – от детето до пенсионера, изхарчени за онзи, дето духа. А маси народ считат, че голямата корупция не ги касае. Ако ги бяха раздали на гражданите заради кризата с Короначумата, (като направиха в САЩ, Гърция и др.), икономическият ефект щеше да е значително по-голям.
Родният елит (всички парламентарни сили поддържаха Потока), ни прецака с милиарди.
**** Утре кабинетът ще решава пореден „грандиозен”проект - за ядрените реактори и ново ядрено строителство. Досегашният ни струва над 4 милиарда, а пореден блок в АЕЦ „Козлодуй” – над 7 милиарда евро.
Борисов отново, за втори пореден път (първият през миналата година) обърка нивата от 55 декара, на която евентуално ще се строи. Разбира се, не той е виновен - така са му я посочили. Вижда се, че калинките в държавната администрация дори една нива не могат да уцелят! Затова тръпки ме тресат, какъв бъдещ ядрен блок могат да сътворят.
 
Фейсбук