You are here

Почина Хелмут Кол

Бившият германски канцлер Хелмут Кол почина на 87 години, съобщи агенция Ройтерс.

Кол ръководи Германия между 1982 г. и 1998 г., като по негово време страната се обедини. Той и френският президент Франсоа Митеран бяха движещите сили за създаването на Маастрихстския договор – един от основополагащите документи на Европейския съюз.

Негови са думите „Германското обединение и единството на Европа са двете страни на една и съща монета“, произнесени по време на конгрес на Християндемократическата партия през 2002 г. „Вчерашните визионери са днешните реалисти“, казваше още той.

Прз 1988 г. Кол и Митеран получиха международната награда „Карл Велики“, а десет години по-късно бе обявен от европейските лидери за „Почетен гражданин на Европа“ – втория човек, получил тази титла след Жан Моне.

 

© Reuters

Кол (вдясно) и Франсоа Митеран по време на посещението на бойното поле при Вердюн през 1984 г.

 

„Мой ментор, приятел, самата същност на Европа“, нарече го председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. „Смъртта на Хелмут ме рани дълбоко“. Флаговете пред сградата на Комисията бяха свалени наполовина в знак на траур.

„С Барбара скърбим дълбоко за загубата на един истински приятел на свободата, мъж, когото считам за един от най-великите лидери в поствоенна Европа“, заяви американският държавен глава Джордж Буш Старши. „Както толкова много хора, станали свидетели на неописуемите развала и страдание на онова време, Хелмут мразеше войната, но ненавиждаше тоталитаризма дори повече. Така че посвети публичния си живот на това да подсили демократичните институции в родината си и отвъд нея. Съвместната работа с този мой много добър приятел, за да постигнем мирен край на Студената война и обединението на Германия в НАТО, остава една от най-големите радости в живота ми. По време на общите ни преживявания Хелмут бе скала – стабилен и твърд. Скърбим за загубата му, макар да знаем, че забележителният му живот ще вдъхнови бъдещите поколения лидер да рискуват и успяват. Нека всемогъщият Бог благослови Хелмут Кол и свободата, за чието осигуряване той помогна“.

„Бъдещите историци ще казват, че 21-ви век за Европа започна под неговия взор. Историята на Хелмут Кол е историята на Германия в 20-ти век“, каза през 1999 г. президентът на САЩ Бил Клинтън.

 

© Reuters

Малко след като се оттегли от длъжност, Кол бе замесен в скандал за финансирането на християндемократите. До смъртта си той отказа да съобщи откъде са дошли огромните даренията с мотива, че е дал думата си на дарителите.

Някога той бе ментор на канцлера Ангела Меркел, назначавайки я на първия ѝ министерски пост, но в последните години критикува бюджетната ѝ политика и отношението ѝ към Русия в контекста на украинската криза.

В писмо, отправено до нея, за 60-тия ѝ рожден ден през 2014 г., Кол написа: „Бих искал да те окуража да се придържаш към обединена Европа, да насърчаваш политическото споразумение и да продължаваш да се бориш за необходимата стабилност“.

kafeneto.wordpress.com