По имената (не) ще ги познаете

Кирил Костадинов

В египетската митология съществува историята за това как богинята Изида успяла да измами бога на слънцето Ра, за да научи истинското му име, а с това добила пълна сила над него. Това не е изключение – не само в египетската митология името притежава огромно значение и носи сила.

Но има една сфера, в която то не само е загубило своята мистика и очарование, но и където да го знаеш не ти дава никаква власт над носителя му. Даже обратното.

Това място е българската политика.

Достатъчен е един поглед към наименованията на политическите партии и коалиции, които в началото на април ще разчитат на колкото се може повече хиксчета до същите тези свои имена в бюлетините.

Някои от старите политически партии имат спешна нужда от опресняване на имената си или поне на думите зад абревиатурите. Говорим ежедневно за ГЕРБове, БеСеПета, ДеПеСеета, а какво стои зад тези съкращения изисква излишни мозъчни усилия, които могат само да ти вдигнат температурата и заради това да не те пуснат в офиса.

Други нови играчи на сцената доказват колко важно е да отделиш достатъчно време, за да измислиш ангажиращо и смислено име… тъй като очевидно не са го направили.

Да започнем с:

„Изправи се! Мутри вън!“

С оглед на това, че тази коалиция има три „бащи“, една „майка“ и още няколко малки партии да бабуват отстрани, сериозно е подкопано твърдението, че няколко глави мислят по-добре от една. Компилираното име на „Отровното трио“ и „Изправи се.БГ“ на Мая Манолова като за начало постига два успеха: 1) не предполага към отравяне на когото и да е; 2) не звучи като адрес на сайт за възрастни.

Но все пак името на коалицията е доста объркващо. Кои точно трябва да се изправят? Народът? Мутрите? Всички? Едва след изправянето ли мутрите трябва да си излязат? Или тези, които не са мутри, се изправят, а мутрите излизат навън? И как ще излязат, ако и те не са изправени? Въпроси, въпроси…

Да не говорим за потенциалната абревиатура ИСМВ. И още повече как разчиташ на средностатистическия избирател да запомни коалиционното име и да не го бърка с „Изправете се, мутри! Вън!“ или „Изправи се вън! Мутри!“.

Воля

Тук актуалността е на ниво. Налице е воля да се остане в парламента. Дори това да означава да се забрави какви цветущи изрази са си разменяли преди лидерът на партията и неговият доскорошен противник, а вече пръв коалиционен другар. Има ли воля за мандат, има и воля за прошка.

„Има такъв народ“

Отидоха си времената на лесните абревиатури, както вече стана ясно. Как съкращаваш и това име? ИТН? „И т.н.“, изпял поета, сменил сцената на „Арена Армеец“ с трибуната на Народното събрание. За формацията на Слави името се превърна в спънка дори за регистрацията, след като тя първоначално щеше да се казва „Няма такава държава“ (по-приемливото, но звучащо като руски телевизионен канал НТД).

Да, ама се оказа, че държава има. Следователно има и народ, част от който според социолозите ще подкрепи очевидното твърдение за своето съществуване „Има такъв народ“.

Трябваше обаче да я кръстят „Партията на Слави“, както и без това повечето потенциални избиратели си я знаят. Песимизмът и оптимизмът понякога са излишни, нужно е да си реалист.

ГЕРБ

Помните ли изобщо какво значи името на управляващата партия? Припомняме – „Граждани за европейско развитие на България“. Същото продължава вече 12 години с едно-две прекъсвания покрай човека със седянката и тримата служебни, както би се изразил Пената. Развитието е сложен процес, очевидно отнема време и ремонти, но може би думите зад абревиатурата вече са за смяна.

БСП

Колко точно социализъм да е останал точно в БСП? Извън това, че някои другари се оказаха стабилни капиталисти, от партията в последно време не говорят особено за леви идеи. Доскоро БСП спокойно можеше да се разбира като „Биещи се Сили за Партията“ преди Корнелия Нинова да дръпне юздите с добре оттренирано умение (и не без малко съпротива). Но проблемът с остарялото име остава. Както и проблемите със старото в БСП като цяло.

Да не говорим за коалиционното наименование „БСП за България“. Тя партията има „Българска…“ в името си, ясно е, че не е „за Северна Македония“. Виж, „България за БСП“ би било по-разкриващо целите на цялата работа.

ДПС

Не е движение, партия е. Защо тогава да се казва „движение“? И, хайде, моля ви се, без шеги за „Догански Плажове и Сараи“. Но пак може да е нещо буквално – „Десет процента сигурни“ например.

Демократична България

„Демокрация“ – хубаво, „България“ – хубаво, но дотам. Оказва се, че все по-малко хора харесват демокрацията – както у нас, така и в световен мащаб. Думата, така бленувана и подходяща в началото на прехода, над 30 години по-късно изглежда захабена от прекомерна употреба и обещание за нещо, което хем го има, хем мнозина не го усещат. Или просто от самото начало са били с погрешна представа за него.

ВМРО

„Вътрешна македонска революционна организация“ – поне това е оригиналното име на партията на Красимир Каракачанов. И добре, че наскоро стана скандалът със Северна Македония, че от ВМРО да има с какво да оправдаят малко от малко името си.

Но като се замислиш, през 2021 г. партията нито е „вътрешна“ за Македония, нито като цяло е македонска, и едва ли някой ще я обяви за революционна. Но поне е организация – 1 от 4 не е толкова лош резултат. Пък и когато името върви с наследствени имоти, смисълът зад него не е толкова важен. 

НФСБ

…или Национален фронт за спасение на България. Изниква въпросът за 4 години в управляваща коалиция не успя ли този фронт поне малко да я спаси тази България? Или това, което е липсвало до момента, е било малко воля.

See what we did there? Хехехе!

Републиканци за България

Откога имаме републиканци у нас? Не бяха ли основно в Щатите? Или идеята е, че американски републиканци са за България? Или републиканци от България са за Щатите? „Партията на Цветанов“ и тук щеше да е по-ясно, макар може би и с не такъв успех като „Партията на Слави“.

АТАКА

Тук името продължава да е актуално, без значение дали ще прозвучи като рязко, блицкригово „Атака!“, или по-вялото и изпълнено с жал „А така…“, което описва оставането на партията на Волен Сидеров без коалиционните ѝ другари, които преди 4 години ѝ дадоха сили за още едно влизане в парламента. Тази година обаче пред входа на Народното събрание има повече и по-нови мераклии. Директен и буквален щурм на вратата няма да изпълни целите на АТАКА. Това не е сградата на НАТФИЗ.