You are here

По 4 бона плащали бежанците за шофьорска книжка в ДАИ -София

 

Болшинството не знаели нито български, нито английски език. Взимали изпита с помощта на слушалка, закрепена в ухото им. Подсказвачът наемал стая в съседен хотел на ДАИ  и казвал верните отговори, разкриха източниците ни, отлично запознати със схемата. След като вземат кетапа  в ръка, чужденците отпрашвали  за Западна Европа. Има данни, че някои от тях били радикализирани ислямисти. Тарифата за купуване на книжки при българите била облекчена. Нашенците плащали двойно по-малко от чужденците-по 2000 лв. Информация за аферата стигнала и до лидерите на европейските държави.

По 4000 лева рушвет давали бежанците, за да се сдобият със шофьорска книжка в ДАИ -София. Това разкриха пред Фрог нюз разследващи.

Любопитното е, че арестуваните вчера  изпитвачи са същите, които бяха уличени в корупция през 2013 година. Тогава бяха хванати с попълнени листовки. От трибуната на парламента министърът на транспорта Данаил Папазов призна на 20 октомври 2013 г., че с подобно  подсказване са купени 190 свидетелства за правоуправление. Болшинството от новоизлюпените шофьори по тази схема се оказаха напълно неграмотни хора, които не могат да си напишат дори имената.  Разследващите уточниха, че след като били уличени в корупция, същите изпитвачи се върнали на работа без каквито и да е последствия. Само един от тях се самоуби при странни обстоятелства. Твърди се, че корупционната  схема  не само, че не е спирала, а напротив, усъвършенствала се е. "Този път ударът е срещу пчеличките. Те си мислеха, че властта има нужда от тях и затова никой няма да ги закача", разказаха участници в акцията.

 

Заради вчерашната спецоперация на ГДБОП в момента се провеждат само  теоретични изпити. В ареста са 12 души, като единствено петима от изпитвачите в ДАИ не са  задържани. Именно те провеждат изпитите. Курмуване няма да има на този етап, обясниха пред Фрог от институцията. Обмисля се вариант служители от провинцията да бъдат командировани в София, за да не се нарушава графика на изпитите.

 

Катя Илиева

http://frognews.bg