ПП напуснаха заседанието на правната комисия, тя прие връщането на хартиената бюлетина (ОБНОВЕНА)

Народните представители на „Продължаваме Промяната“ (ПП) напуснаха първото заседание на правната комисия на парламента. Причината е, че комисията прие да се обсъдят законопроекти, които не са били изпратени за становища до съответните министерства и заинтересовани организации.

„Не можем да останем в тази правна комисия, диктувана от ГЕРБ, която грубо нарушава правилника и законодателният процес, каза пред журналисти Милен Матеев и добави ,че в момента се поставят на обсъждане законопроекти, внесени в последния момент, без да са спазени никакви срокове и без да са изпратени за становища до министерства и граждански организации.

 

Става въпрос за законопроекти, внесени от народни представилите – за промени в Изборния кодекс на „БСП за България“, "Демократична България" и „Възраждане“, както и за антикорупционното  законодателство, внесено от „Продължаваме Промяната“.

 

„В този парламент, от самото му учредяване, се създават странни коалиции за различни интереси и теми. Вече имаше коалиция „Вежди Рашидов“ и коалиция „хартиена бюлетина“, коментира още Матеев и добави, че в момента ще има „фалшиво обсъждане на законопроектите", внесени от народни представители.

 

Правната комисия на Народното събрание започна първото си заседание, като нейният председател Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС заяви в началото, че дилемата е дали да се разгледат бързо, в оперативен порядък, законите по Плана за възстановяване и устойчивост или да се отиде на избори, каквото е желанието на някои политически сили.

 

По думите му страната ни се нужда от приемане на законите по Плана и добави, че се надява каквото зависи от народните представители в комисията, да се направи, а „другото е вече воля на политическите сили“.

 

Милен Матеев от ПП заяви по време на заседанието, че част от законопроектите не трябва да се разглеждат, защото не са изпратени за становища от заинтересованите страни и предложи да отпаднат от дневния ред.

 

От „Възраждане“ се съгласиха с него, но Анна Александрова от ГЕРБ-СДС каза: „тук сме да работим, а не за да следваме буквата на закона, защото някои от вас не спазиха Конституцията и станаха премиери“.

 

След дебата комисията прие с 13 гласа „за“ точките в дневния ред да се разгледат, а след гласуването депутатите от ПП излязоха от залата.
 

Малко след това, правната комисия прие на първо четене предложенията за законодателни промени в Изборния кодекс на „БСП за България“, „Възраждане“ и „Демократична България“.

 

Проектът за промени в Изборния кодекс на „БСП за България“ предвижда избирателят да може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с машина, като остава условието да няма машинно гласуване, когато секцията е по-малко от 300 избиратели и в секции в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели.

 

„Възраждане“ предлага Централната избирателна комисия да отразява пропорционалното разпределение на парламентарните групи, както и видеонаблюдение през целия изборен ден с цел да се възпрепятстват изборни измами.

 

„Да има видеонаблюдение по време на целия Изборен процес, без да има видимост до самото гласуване на всеки избирател. Видеонаблюдение на хартиените разписки ще осуети корупционни практики”, предложи Петър Петров от „Възраждане” по време на заседанието.

 

От „Демократична България” са разписали промени в изборното законодателство, свързани със сигурността на машинния вот, те се обявиха против смесения тип гласуване, който предлагат от левицата - с хартия и машина. 

 

„Много добре знаем, че хартиената бюлетина води до преправянето на десетки протоколи, което води до ниско доверие на избирателите в изборния процес, освен това и възниква проблем с преференциите. Нека да не подценяваме българския народ. Моят свекър е на 89 години и гласува с машина, така че не мисля, че ще има проблем с машинния вот”, уточни още Йорданова.

 

От „Български възход“ заявиха, че са за оставане на машинния вот, защото така може да се гарантира в по-голяма степен честността на гласуването.

„Ние застрашаваме свободната воля, връщайки хартиената бюлетина. Корупцията изкривява изборния процес, а хартията се явява средство в тази посока. Считам, че в настоящия момент единствено оставащата форма на гласуване с машини ще гарантира в по-голяма степен прозрачността на вита и ще гарантира свободната воля”, коментира Александър Николов от БВ.

 

ДПС казаха, че между двете четения ще предложат вариант гласуването да бъде 100% машинно и хартиено, а именно бюлетината да се поставя в сканиращо устройство, което да отхвърля недействителните от тях, като отчетоха, че този модел работи в САЩ. 

 

ГЕРБ-СДС подкрепя хартиената бюлетина.

https://frognews.bg/novini/prodaljavame-promianata-napusnaha-zasedanieto...