You are here

Правителството обяви Русия за една от основните заплахи за България, но на хартия ...

Правителството поставило Русия като една от основните външнополитически заплахи за България. Това сочи доклад за състоянието на националната сигурност през 2016 г., цитиран от "Сега", но ... Май едно говорят, а друго правят - АЕЦ "Белене", "Газпром", Лукойл, та дори с "Дунарит", както и с познати корпулентни "патрЕоти" и философските им учители ...

 

Докладът е бил приет от кабинета и е изпратен за гласуване в парламента. Той е бил подписан от министрите и от премиера Бойко Борисов. 

"Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа", се посочва в доклада.

В документа се допълва, че се увеличават предизвикателствата пред сигурността в региона на Балтийско море, Черно море и източната част на Средиземно море, където Русия засилва своите военни способности и увеличава военните си дейности.

"Към това се добавят и продължаващите конфликти в периферията на Европейския континент и съседните региони, които се превръщат в източници на трайна нестабилност и сигурност", посочва документът.

 

Според доклада усилването на руските военни сили на територията на Крим и разширения излаз на Черно море, включително до енергийните залежи в него, трайно нарушават геостратегическия и военния баланс в Черноморския регион. 

Като проблем е отбелязано и влошаването на отношенията на Русия с НАТО и ЕС. 

"Неизпълнението и избирателното прилагане от Русия на фундаментални международни договори в областта на контрола и конвенционалните оръжия, незачитането на териториалната цялост на независими държави, информационната война и масовото използване на хибридни стратегии подкопават доверието и значително затрудняват връщането към диалога и намирането на трайни политически решения, свързани със сигурността в Европа", се посочва в доклада. 

За задълбочаване на кризата спомагат и интензивните опити за възстановяване и разширяване на сферите на влияние, които са представяни в някои случаи като равноправно и взаимноизгодно сътрудничество.

Докладът обръща внимание и на заплаха от претенции на съседни държави за  наличие на несъществуващи в България малцинства, докато в същото време се засилват асимилацията и изолацията на български общности в региона.

Като опасност за сигурността на страната се посочват още войната в Сирия и бежанският поток, както и Брекзит, който според доклада създава несигурност в краткосрочен и средносрочен план.

Опасност представлява и хибридната война, посочва докладът - offnews.bg/politika/pravitelstvoto-obiavi-rusia-za-edna-ot-osnovnite-zaplahi-za-balgaria-664996.html

"Безпокойство предизвикват опитите на чужди държави за формиране на обществено мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за лансиране на подвеждаща информация, финансиране на партии и популистки организации, инициативи на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението и др.".

На този фон едни медии се прочуха и с това, че правителството е сключило договор с предмет "Провеждане на пилотна разяснителна кампания в медиите, свързана с подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г." Четири избрани за кампанията медии ("Стандарт", Агенция "Стандарт нюз", Агенция БЛИЦ и Агенция ПИК) са направили над 40 публикации с таг "председателство". Това е записано в отчета за изпълнението на Плана за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. от февруари до април. За това съобщи clubz.bg. 

Смятаните за близки до Делян Пеевски медии "Пик" и "Блиц" са сред българските сайтове, разпространяващи прокремълска пропаганда, сочи база данни на европейската платформа EU East StratCom Task Force към Европейската служба за външна дейност. 

"Под лупа" по https://offnews.bg