Правителството откри, че има корупция при глобите

Ще се намали "ножицата" между минимална и максимална санкция. Общественото възмущение ще е пречка за споразумение

ИВО ГРИГОРОВ

Ден след като финансовият министър Владислав Горанов обяви, че корупцията у нас е само емоционално състояние и вестникарско внушение, правителството реши да намалява корупционния риск при налагане на глоби. 

Работна група от министерства и държавни агенции има 6-месечен срок да предложи решение на проблема, съобщиха от правителствената пресслужба. Този ход изглежда в съзвучие със заканата на премиера Бойко Борисов, който дълго време също отричаше да има такъв проблем, а пред евродепутатите заяви, че "до две-три години ще пречупим корупцията в България". 

Задачата на министрите и шефовете на агенции е да анализират законите, по които се налагат глоби, и да предложат промени в тях. Междуведомствена работна група вече е открила редица проблеми - например случаи, в които няколко институции отговарят за едно и също нарушение, правомощията им са или неясни, или се припокриват, а текстовете на законите, по които се налагат глоби, са разтегливи. Сред пропуските в законите е посочена възможността на глобяващия да прецени каква точно санкция да наложи, а размерът на глобата да е в много широк диапазон, например от 100 до 10 000 лв. Това давало "възможности за субективизъм" при определяне на наказанието. 

Предложения за промени в Закона за административните нарушения и наказания ще бъдат изготвени от работна група под ръководството на външния министър Екатерина Захариева, която е и вицепремиер по съдебната реформа. С тях ще се въведат понятия като "маловажен случай", "повторно нарушение" и "системно нарушение". В момента имало противоречиво прилагане на закона. Друг проблем е, че преписки се прекратявали незаконно въпреки очевидни нарушения. 

Ключова промяна ще е въвеждането на споразумение между органа, който налага глобата, и наказания. Идеята е да се даде възможност на нарушителя да признае вина и да се намали санкцията му. Условията за сделка ще са детайлно описани. "Ще бъдат обсъдени и забрани за сключването й - например в случаите, когато са застрашени животът или здравето на хората или е увредена околната среда; когато на нарушителя са били налагани наказания или санкции за същия вид нарушение за определен период", пише в съобщението. Пречка да се сключва споразумение ще има и когато срещу нарушението има обществено възмущение.

http://www.segabg.com/article.php?id=891778