Правителство на ГЕРБ ще има или по-точно шансовете да има са по-големи от това да няма

Ilian Vassilev

Както многократкно изтъквах - правителство на ГЕРБ ще има или по-точно шансовете да има са по-големи от това да няма. Тези високи проценти, които запазиха предполагат осигуряване на достъп на партийните им структури и лидери до власт и публичен ресурс. Без нея, ГЕРБ не може да предложи на избирателите си от държавната администрация нищо смислено за да продължават да гласуват за тях, а предстоят общински избори. А ББ е нарастващ пасив, защото изолацията е непреодолима. Национални избори се купуват по-лесно от общинските.
Ясно е, че няма да се получи с ПП и ДБ - разстоянията са непреодолими. Но ПП и ДБ могат да опитат с подход при който ГЕРБ ескалират подкрепа и доверие към себе си. Той стъпва на практически цели и тяхното постигане. В различни области, но най-вече тези които самите ГЕРБ определиха като зони на съвпадение на евроатлантически интереси (за момент да забравим, че всичко е фасадност) - войната в Украйна, подкрепата на България, премахването на зависимостта от Русия в икономическа и прочие области, предприемането на конкретни стъпки - смяната на шефовете на КЗК, БТГ, КЕВР, КПКОНПИ - с предварително съгласувани кандидатури.
Принципът е прост - предметните доказателства за съвпадение на интереси градят доверие. Аз съм огромен скептик - но тази схема спестява на ДБ и ПП нуждата да доказват, че не са камили всеки път, а скепсисът им спрямо Борисов и ГЕРБ е базиран на реалните и видими доказателства. Тръгва работата на Парламента и там ще се види кой колко струва. По този път - ГЕРБ ще трябва да си реши и въпросът с Борисов /откровено, няма как да го реши, защото са вождистка партия/.
Има и още едно основание - и за мен то е важно - Радев е нарастващ риск за българската независимост, такова е и неговото правителство. Не съм наивник - Радев и Борисов съгласуват стъпките си, но имат проблем да го правят открито и си остават съперници. Именно в тази зона на публичност и прозрачност и практично взаимодействие между тях по гореизброените въпроси - може да се окаже, че без коалиции, без никакви договаряния, може да се постигнат практични резултати и тестват фасадния евроатлантизъм на ГЕРБ. Каквито и стъпките да се предприемат в тази посока все е плюс. Ето първото изпитание е гласуването на военна помощ за Украйна.
Накрая - рискът както винаги е, че евроатлантизмът на ГЕРБ винаги има практично измерения - да обслужва олигархичния модел и договорките с Гешев - И тук ПП и ДБ могат да сложат обвръзки, за да има видима цена на простъпките на ГЕРБ.
Това което прави Гешев напоследък е показателно, че Севда ТВ го е инструктирала да търси във всяка новина от криминалната хроника повод за да се позиционира като радетел на реда в хаоса. Не ги подценявайте - всичко се координира с Борисов - но зависимостта на ББ от подкрепа от ПП и ДБ, която не може да се замести нито от ДПС, нито от Възраждане, да не говорим Гешев - може да се използва позитивно - и ББ и Гешев се борят за оцеляване, важното е да го правят поединично.