Превърнаха службите в гестапо

Превърнаха службите в гестапоЧе България е полицейска държава, в която всеки може да бъде проснат на земята от униформени мутри, това не е никаква тайна. Само вижте присъдите в Страсбург срещу България и ще се убедите, че родната полиция се е изродила в отдел за мокри поръчки срещу будните граждани.Но това не е всичко, защото ГЕРБ готви реформа на тайните служби, която ще даде палки и на цивилните ченгета.

Към биячите в МВР скоро ще се присъединят сержантите и офицерите в Националната служба за охрана (НСО) и Националната разузнавателна служба (НРС).Влезте в сайта на правителство-то и ще откриете такива бисери в проектозаконите за НСО и НРС, че косите ви ще настръхнат. Двата закона са публикувани в интернет за обществено обсъждане, което позволява да коментираме съдържанието им. Внимателно ги прочетох и коментарът ми е един - това са репресивни закони, а някои клаузи направо легализират държавния тероризъм.След като 23 години службата за охрана и разузнаването работеха без ясна законова база, гер- берското правителство ни сервира законопроекти, превръщащи гава- зите на Плевнелиев и шпионите на Борисов в гестаповци. Новото е, че НРС става държавна агенция и преминава от подчинение на Президентството към Министерския съвет, докато НСО остава към държавния глава.В законопроекта за НСО най- възмутителни са дадените права на охранителите, превръщащи ги в полицаи и катаджии, а в някои случаи те дори могат да дублират Националната следствена служба и ДАНС и да се изживяват като следователи и контраразузнавачи.Служителите на НСО ще могат да налагат глоби на пътя от 80 до 300 лева, ако някой не изпълни тяхна заповед, когато охраняват кортежа на президента, премиера или парламентарния шеф. Като знаем колко пъти досега шофьорите на Георги Първанов, Бойко Борисов и Аньо Ангелов изхвърляха от пътя неудобните им коли.

Двойно по-голяма - до 2000 лева, е предлаганата глоба за шефове на държавни органи и ведомства, местна администрация, фирми и граждани, които не изпълняват задълженията си по този закон. Сиреч, ако шофьор на частна фирма засече кола на НСО, шефът му ще плати два бона на хазната, защото Борисов закъснял с две минути за поредно рязане на лента.В проекта не са посочени конкретните нарушения, но според разпоредбите шофьор, който не отбие автомобила си при звуков и светлинен сигнал на минаващ кортеж на НСО, ще бъде санкцио-ниран с глоба до 300 лева.А сега вижте следващото издевателство: за да предотвратят „по-сегателство върху живота, телесната неприкосновеност, здравето или достойнството на ох-раняваното лице“, член 30 от закона позволява на НСО да проверява документите за самолич-ност на гражданите, багажа и товара на транспортни средства и съмнителните обекти.Подобно правомощие превръща охранителната служба в полицейска структура, кое-то противоречи както на българската, така и на европейската практика. Тъй като съзнават порочните последици

от това, в член 37, алинея 2, авторите на закона уточняват, че „офицерите и сержантите от НСО нямат полицейски правомощия“.

Върхът на нахалството, който трябва да накара депутатите да бламират закона, са два члена - 34 и 35, третиращи употребата на физическа сила и огнестрелно оръжие от охранителите на елита. Ако гардовете преценят, че охраняваното от тях държавно лице е нападнато, или пък гражданин не изпълнява светкавично разпореждане да

се отстрани от пътя им, те могат да го арестуват, използвайки физическа сила.

Преписвайки уставите на Геста- по, законът дава на държавните бодигардове брутални помощни средства: „...въжета, белезници, каучукови, пластмасови, щурмови и електрошокови палки и приспособления; димки; химически вещества, утвърдени от министъра на здравеопазването; халосни патрони, патрони с гумени или пластмасови накрайници или шокови куршуми; устройства за принудително спиране на превозни сред-ства; устройства за отваряне на помещения, устройства за светлинно и звуково въздействие; бронирани машини“.

Като състрадателни хора, в алинея 6 гер- берите забраняват използването на ;физическа сила или на помощни средства по отношение на деца и бременни жени“. Но понеже си спомнят сблъсъците пред Народното събрание на 11 януари 2009 година, гестаповците уточняват, че „забраната не се прилага в случаите на масови безредици срещу охранявано лице, когато са изчерпани всички други средства“.

Самият факт, че някой малоум- ник третира бременните и децата като потенциални мишени на НСО, говори за едно - тези в ГЕРБ тотално са превъртели в страха си да не загубят властта. Аз обаче предупреждавам прекия шеф на службата - президента Плевнели- ев: ти лично ще си отговорен, ако подчинените ти убият бременна или дете! Ако дотук НСО е гер- берското копие на Гестапо, в алинея 2 виждаме зловещото лице на есесовските шпицкоманди. Тя позволява на работещите в НСО да използват оръжие

„при спиране на транспортно средство чрез неговото повреждане, когато водачът му създава реална заплаха за безопасността на охраняваните лица или обекти“.

Освен това се допуска и личен обиск на съмнителните лица, което поражда логичен въпрос: как службата ще вземе задължителното прокурорско разрешение за обиск, ако охраняващият Борисов офицер реши начаса да обискира сторил му се съмнителен шофьор на кола?

Казано направо - правителството и подопечният му президент си създават преторианска гвардия, която ще тероризира гражданите на пътя и в домовете им. Затова призовавам народните представители да отхвърлят закона, когато влезе в Народното събрание, както и да порицаят авторите му, заслужаващи само едно име - нацисти.

В следваща публикация ще ;оментирам и проектозакона за НРС, възпроизвеждащ практиките на Първо главно управление на ДС за т.нар. прикрития на разузнаването в България.

Само в аванс ще предупредя собствениците на частни фирми: ако законът се приеме в този вид, НРС ще има право тайно да им инсталира агенти под прикритие, слухтящи за финансовите им дела и бизнесконтактите им в чужбина. И страшно много да внимават кого назначават на работа, ако не искат агентурата на НРС да им съсипе живота и бизнеса.

Нищо ново под небето. Борисов се готви да векува на държавното кормило и вече нагло посяга към изпитаните практики на Хитлер и генерал Пиночет. Затова да не се изненадаме, ако НСО внезапно почне да ремонтира стадионите. За да ги пригоди за затвори.

Галерия