Предизборните борби в Бургас започнаха преди официалния старт на кампанията

За всички е ясно, че мазните борби в изборната надпревара в местните избори започнаха пряко с предаването на националната телевизия bTV директно от Бургас. Кандидати колко щеш, но кой за какво се бори всъщност?! Да се каже, че всеки от тях се бори само за власт е малко и неточно. Знаем според оценката на мандата на кмета Николов за какво всъщност се бори и кой го подкрепя. Видяха се отсъствията на т.нар. приятелска и резервна на кмета Синя коалиция, както и от бойците от Фронта за спасение на нечии интереси. Видяха се и наведените упреци на кандидата за кмет на „Атака“ Димо Грудев, който цели

Декларация Димитър Николов 2008 | Декларация Димитър Николов 2010


3 години подкрепяше пряко управлението на Николов и ГЕРБ. Лек приятелски огън откри в ефир и Георги Манев от СЕК, който след 4 години плътна подкрепа на управляващите реши да го изиграе „опозиция“ и да се опита да пръсне вота, както примерно това ще направят и БСП, и Ваклин Стойновски и изненадващата уж поява на жените-кандидатки за кметското кресло от РЗС и ВМРО. Ясно е, че от присъстващите кандидати за кмет на Бургас в оная сутрин единствен Георги Иванов- бивш общински съветник и кандидат за кмет на „Партия за хората от народа“, е заявявал достатъчно точно и аргументирано, че е истинска опозиция на управлението на ГЕРБ и кмета Димитър Николов на списвания и издаван от него безплатен вестник „Под лупа“.

И това пролича по компрометиращия въпрос, зададен от водещия на предаването „Тази сутрин“ на bTV Виктор Николаев, който той е откроил в сайта на „Под лупа“ сред морето от приятелска информация за делата на кмета Николов, касаещ отразяването на достоверна информация свързана с банков кредит в декларациите на г-н Димитър Николов, подадени от него според закона в Сметната палата като висш държавен служител и по-точно като кмет на община Бургас в годините, последвали подаването му на първата такава декларация при встъпването му в длъжност през ноември 2007 г.

Едни прословути декларирани задължения според изискването на образеца- декларация в т.9 „Задължения над 5 000 лв.“ за заем от бургаски клон на банка в размер на 91 285 лв. на 14.01.2009 г. бяха изчезнали- стопени (погасени или недекларирани надлежно) при последващото подаване на декларация на 28.04.2009 г., която обхваща периода от 01.01.2008 г. до 31.12.2008 г. Може би е пропуск, но такъв се санкционира от Сметната палата, а може би е погасен част от кредита?!

Каква е точната истина предполагаме, но ето че в сутринта на дебатите в Бургас Димитър Николов посочи, че още го изплащал... Сведения обаче декларирани от него надлежно в другите му декларации до Сметната палата липсват, а това е градоначалникът на Бургас и член на ИК на ГЕРБ и поне трябва да служи за пример, но...

Смущението на кмета Николов се усети веднага, както и опита да импровизира нещо в движение, защото импровизацията е едно, но липсата на данни за приходи позволяващи това да се случва в тези декларации липсват, а това е още един минус, който може и да бъде поразровен от служителите на Сметната палата, защото политиката и политиците на отговорни длъжности трябва да бъдат прозрачни, а то какво излезе...

Оказа се че една единствена бургаска медия, която бе обявявана за малка, жълта и не знам си още какво е направила това, което водещите български медии и техните представители са забелязали. И заслугата на това е на Георги Иванов собственик, издател и списващ вестника „Под лупа“ и най-важното отстояващ позицията на свободното слово и критика на управляващите в община Бургас.

Хората в Бургас чуха на живо от него предложенията за намаляване на бургаските местни данъци и такси, които скочиха при управлението на ГЕРБ и Димитър Николов с 100 %, както и желанието му да бъде направена ревизия на сегашното управление похарчило близо половин милиар лева само за асфалт и плочки, чието количество макар и впечатляващо можеше да е двойно по-голямо, ако не се надуваха цените.

Това беше кандидата на опозицията, онази живееща в крайните квартали, брояща стотинките от пенсия до пенсия, но желаеща да види почтеност и морал в своя кандидат, както и ревизия на това и предишното управление.

Ето защо агитката на невъзпитаните фенове на ГЕРБ на площада пред общината начело с няколко общински съветника толкова силно се дереше и дюдюкаше, защото вида откъде идва евентуалната заплаха за техният смутен кандидат и доскорошен кмет на Бургас.

 

Тома Томов
Редакцията на „Под лупа“ се извинява за евентуални пропуски и грешки. Засегнатите имат право на отговор.