Предизборният Мърсоход на преродения Янко

Иво Инджев

Американците кацнаха със своя Марсоход на Марс, а у нас отзвукът е като в стария виц за спора между двама милиционери дали на Маркс има живот, щото това било по-скоро хипотенуза.

В Русия “поне” се подиграха с успеха на американския Марсоход, т.е. забелязаха го на нивото на вицепремиера. Лично директорът на Роскомос Дмитрий Рогозин, отговарящ за руската космическа програма, благоволи да спомене американското постижение като упражни комплексарски чувството си за хумор. Публикува себе си като космонавт и карикатура с “марсианци”, които били посрещнали американците с лозунги “Янки, вървете си у дома”. 

Самият Рогозин отдавна се е превърнал в карикатура (на снимката пред строя на руски космонавти). Минал е всякакви граници на (не)дипломатичността. Заплашваше през май 2014 Румъния, че ще се завърне с бомбардировач след като самолетът му не бе пропуснат през румънското въздушно пространство.

Над България не веднъж се е надсмивал и размахвал пръст заради ангажиментите ни към НАТО. 

Карикатурата Рогозин, бивш представител на Русия в НАТО и дългогодишен вицепремиер на Русия, беше повод за убитата в Москва журналистка Анна Политковская да отбележи във връзка с успеха на неговата шовинистична партия на избори в Москва, че руският народ изпитва влечение към фашизма. И друг път съм я цитирал, но си заслужава отново да го направя:

Нашият народ е много податлив на фашистка пропаганда и реагира веднага. По-рано този месец Родина, партията на Дмитрий Рогозин, спечели в Москва 15 %.” („Руски дневник”, глава „Как беше преизбран Путин”, стр. 55, 56 , издателство „БАРД” ООД, София, 2007 г.)

С тъпото си поведение Рогозин постигна обратния ефект поне в руските социални мрежи, където се разрази буря от негодувание срещу него. Но в България няма такъв проблем. 

Тук бурята е в чаша вод(к)а. Притаени русофили си траят, а те са на високи места във влстта в България, както отбеляза безадерсно в навечерието на евроизборите бившият председател на Европейската комисия Барозу.

У нас са наложени къде по-важни теми за обсъждане. Целият пропаганден апарат на властта е ангажиран да внушава колко успешно ни ваксинира премиерът, едва ли не лично. Нарежда строго на пчеличките в бели премени да не пропуснат нито един избирател. Наставлява ги да отидат и в най-малките населени места. Не че са осигурени ваксини за всички, но му е най-важно да демонстрира загриженост. 

Не на Марс да кацне американски Марсоход, ами и марсианците да се появят тук, пак няма да могат да изместят от дневния ред на т.н. общество у нас зададените от управляващите приоритети. А най-покъртителното е, че точно техните рупори тръбят, както преди всички (спечели от същия вожд) избори, че ни предстои най-мръсната предизборна кампания.

Тази превантивна мярка е нещо като ваксиниране срещу евентуална загуба на изборите. Задействан е отново нашенският Мърсоход. В страната на преродения Янко (партизанското име на Тодор Живков) мнозина се опитват да му кажат “Янко, върви си у дома”. Но той си знае само “конграчулейшънс” и се чувства като у дома на волана джипковидния си Мърсоход.