You are here

Преди 1990 г. във ВУЗ приемаха 30% от завършващите, днес - над 75%”

Неуместно е УНСС да наказва студент за нарушаване на омертата, смята министър Вълчев

„Висшите училища винаги реагират, когато един такъв проблем стане публичен. Може би липсва нещо, за да реагират преди да стане публичен. Това е разговор, който трябва да проведем с тях. Има отговорност на академичните ръководства да запазят имиджа.”

Така тази сутрин образователният министър Красимир Вълчев коментира пред Нова тв скандала в УНСС.

Вълчев определи като неуместно решението на ръководството на университета да накаже с предупреждение за изключване студента Кезим Медев, който преди дни в ефира на телевизията обвини професор от висшето училище, че при правилно "мотивиране" пише 3-ки и 4-ки на празни изпитни листове.

„Това решение е неуместно. Не живеем във времената на традиционната институционалност.  В днешно време нищо не остава скрито”, заяви министърът.

Освен това той коментира, че масовизацията на висшето образование е обща политика.

„Преди 1990 година в системата на висшето образование са приемани 30% от завършващите, днес - над 75% - даде пример министърът. - 

След 1990 г. мрежата се универсализира, профилът на висшите училища се универсализира, всички започнаха да образоват по неприсъщи направления. Повечето професионални направления, създадени след 1990 година, са с ниска оценка за качество и реализация”, коментира още Вълчев.

По думите му в момента се работи по преструктуриране на приема и финансирането и настройване на системата да работи с по-малко студенти и по-голямо финансиране на един студент, но в зависимост от качеството на обучението и в съответствие с потребностите на пазара на труда.  

„За едно и също висше училище намаляваме финансирането за едно направление и увеличаваме за други. Тази политика вече дава своите резултати”, заяви Вълчев.  

Преди него по Нова тв студентът Кезм Недев, който разбуни духовете, като разкри за тройките и четворките "на празна бланка", каза че  се гордее, че учи в УНСС и иска да работи за добрия му имидж.

http://clubz.bg/55277-predi_1990_g_vyv_vuz_priemaha_30_ot_zavyrshvashtit...