You are here

Президентът: На срещата с Ердоган Борисов изложи позицията на Турция

"От срещата във Варна чухме как турският президент отстоява позициите на Турция, от българския премиер чухме как излага позицията на Турция", заяви държавния глава Румен Радев относно срещата във Варна между ЕС и Турция по време на брифинг.

Според него европейските лидери не са оказали на страната ни нужната солидарност относно намесата на Турция в последните парламентарни избори: „За съжаление от европейските лидери не чухме солидарност за намесата на Турция в българските избори. Това не е моето разбиране за солидарност“.

Радев направи коментар и относно случая "Скрипал".

Според него позицията на страната е "балансирана". Той допълни, че решението да бъде привикан посланикът ни в Москва не е съгласувано с него.

„Решението за извикването за консултаци на нашия посланик е в правомощията на правителството. То трябва да мотивира своите действия. Тази стъпка не е съгласувана с мен“, каза Радев.

Според него европейската солидарност не трябва да бъде сляпа.

„Солидарността е важен принцип, но тя не трябва да бъде сляпа. За такъв сериозен случай са необходими сериозни доказателства. Солидарността не трябва да бъде и едностранна", каза президентът. 

Държавният глава посочи също така, че солидарността не може да бъде едностранна и припомни, че на заседанията на Европейския съвет преди година е поискал от всички лидери на ЕС да бъдат солидарни с България по повод намесата на Турция в изборния процес у нас. „Такава солидарност и до ден днешен я чакамe. За съжаление не я чухме и на пресконференцията във Варна, където бяха посочени и гръцките, и турските проблеми, но не и българските. Не това е разбирането ми за европейска солидарност“, подчерта президентът.

https://offnews.bg