Президентът на Чехия: Меркел покани бежанците у дома, а иска да ги прати при съседите да обядват

Най-доброто решение е затваряне на границите на ЕС и формиране на общоевропейска армия

 

Германският канцлер Ангела Меркел покани бежанците у дома си, след което иска да ги изпрати да обядват при съседите". Това заяви чешкият президент Милош Земан в редовното си седмично интервю за радио Frekvence 1.

Чешкият президент твърди, че е казал същото и на германския канцлер по време на посещението на Ангела Меркел в Прага през миналата седмица.
"Няма как да поканиш бежанците у дома си и след това да искаш да ги разпределиш в съседните държави", смята президентът Земан.

Според чешкия държавен глава най-доброто решение на сегашната ситуация е цялостно затваряне на границите на ЕС и формирането на общоевропейска армия.
Президентът е заявил, че изцяло подкрепя позицията на Вишеградската четворка (Чехия, Словакия, Унгария и Полша) и че според него разпределението на бежанците по квоти е абсолютно безсмислено.

Милош Земан смята, че не може да приеме уеднаквяването на социалната помощ за бежанците във всички страни, тъй като някъде може да се стигне до помощ по-голяма от минималната работна заплата за други страни.

Чешкият президент е заявил, че изцяло подкрепя инициативата на вътрешния министър Милан Хованец до края на годината страната да не приеме нито един от 90 сирийски бежанци, разпределени за прием в Чехия.

"Германия покани сирийците и сега изведнъж всички, които говорят арабски станаха сирийци, имат фалшиви сирийски паспорти или изобщо нямат документи," завършва президентът Земан.

budnaera.com по epicenter.bg