Президентът Радев “извади” България от Европа и се хвърли да защитава провинилия се Борисов пред Москва

Ако си бях “повярвал” прекалено, трябваше да си помисля, че едва ли не именно вчерашнати ми  сутрешна статия в ivo.bg е предизвикала следобедната закъсняла реакция на управляващите и съуправляващата с тях опозиция по темата за руската хибридна войана, посочена за пръв път институционално в София като заплаха за България в Годишния доклад за националната сигуронст през 2016 г.  Защото часове, след като публикувах прогнозата си, че в резултат на сговора да се мълчи по въпроса, за да бъде щаден премиерът Борисов, ГЕРБ и коалиционните му партньори изпаднаха в обяснителен режим, а от БСП пуснаха бившия си говорител Антон Кутев да наруши мълчанието на русофилите, изобразявайки на ниско ниво възмущението си от открояването на Русия като заплаха за България.

https://offnews.bg/politika/gerb-treskavo-zapochna-da-brani-priatelstvoto-s-rusia-665018.html

https://www.actualno.com/society/karakachanov-njama-konkretna-zaplaha-za-bylgarija-news_633033.html

Не, не си приписвам заслуга за предизвикването на тази реакция ( макар да получих покана за две телевизионни участия точно в тази връзка – които отклоних- и бих могъл да кажа, че са се сетили за моя милост не случайно). Нямам интерес да си “признавам”, че бях “опроверган” шумно относно мълчанието. Само че защо така внезапно, направо координирано- точно както твърдя , че координират мълчанието си- изригнаха едновременно за нещо, което е публично достояние от поне седмица насам? Нужно беше само да се прочете публикувания договор, което и напрвих със съответния коментар.

Някой вярва ли например на обяснението на видния русофил Красимир Велчев, съпредседател от страна на ГЕРБ ( в тандем с Антон Кутев от БСП и със заместници Волен Сидеров и Веселин Марешки) на групата за приятелство с Русия в Народното събрние, че не бил запознат с доклада?

Виж, президентът Радев, “хванат в крачка” на вълната на избикналото желание на всички в рамките на часове ( ако не и на минути , застъпвайки се внезапно един през друг да бранят руското влияние и провинилия се пред Москва Борисов публично), се опита да успокои онези, които го издигнаха и избраха на държавния връх, че всичко било наред. Нямало в доклада твърдение, че руската заплаха е конкретно спрямо България. Пишело “само”, че тя била заплаха спрямо Европа.

Ето така, само с един лупинг, Радев ни “извади” от Европа! В резюмето на агенция “Фоку” за паниката, изригнала сред политопълченците  в защита на дружбата с Русия, се казва в частта за реакцията на Радев: “ По думите му изложената теза в документа е, че руските действия застрашават основната цел за единна, мирна и свободна Европа”. http://www.focus-news.net/news/2017/09/13/2435588/vaprosat-zaplaha-li-e-rusiya-za-balgariya-predizvika-reaktsii-v-narodnoto-sabranie-obzor.html

Цитатът от доклада, преразказан от президента обаче, “спестява” една доста важна “подробност” ( и без която да кажеш, че заплахата- която и да е тя- за Европа, не е заплаха за нас, е направо просъветска декларация). В съответната глава се казва, че става дума за “нашата” основна цел за единна, свободна и мирна Европа, заплашвана от Русия.

„Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа. Нарастват предизвикателствата пред сигурността най-вече в региона на Балтийско и Черно море, както и в източната част на Средиземно море, където Русия засилва своите военни способности и увеличава военните си дейности. Към това се добавят и продължаващите конфликти в периферията на европейския континент и съседните региони, които се превръщат в източници на трайна нестабилност и сигурност“.

Още на няколко места в текста на договора достатъчно ясно е посочена руската заплаха за нас – ако се смятаме за член на НАТО и ЕС . IMG_7424Една от главите е озаглавена: “Действия на чужди специални служби ( хибридни войни и други предизвикателства срещу Република България).

Вие как мислите- службите на Русия ли се имат предвид? Или, ако се съди по продължаващото мълчание на Борисов, по-скоро става дума за Лихтенщайн, където по данни някои “зли езици” го разследват за финансови злоупотреби?

Паническият опит на толкова много защитници на дружбата с Русия сред управляващите да замажат впчатлението, че с нещо са засегнали интересите на Кремъл, не ме опровергава в основното ми твърдение: основното усилие е да се опази реномето пред Москва на премиера Бойко Борисов като главн стълб на руското влияние чрез пасивността на поверената му държава в съпротивата срещу руското проникване. Президентът Радев на практика се опита да му помогне като довереник на Русия, който уверява Путин, че всичко е наред в неговата атака срещу евроатлантизма и че успехът му в България има своите високопоставени защитници както и досега.

Най-крещящото потвърждение, че това е така, е фактът, че Борисов продългава да си трае и потвърждава тезата ми: “здравите сили” са впрегнати да го крепят върху въжето, по което ходи, изпращайки сигнал на руското началство, че той не е стъпил накриво и не е “пропаднал” с реверанс на Запад.

 

Докато за Радев положението му на явен свързочник по линията с Москва е “мокър от вода не се бои” и той може да се обозначи още веднъж без това да му носи рискове е и негативи, то за Борисов, в когото е реалната власт в страна, е жизнено важно да остане сух, след като е “натопен” чрез доклада като шеф на държава, почувствала се застрашена от “братска Русия”.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА : http://www.faktor.bg/bg/articles/lyava-isteriya-sled-doklada-na-minister...

http://ivo.bg/2017/09/14/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%B...