Премеждията на Кирил Петков с ББР нямат край: Съд спря предложения от него Надзорен съвет на банката

Днес разбрах, че новото назначение на Надзора, което направихме от професионални банкери за Българската банка за развитие, които трябва да развиват банката да работи с малките и средни предприятия, беше спряно от съдия Мария Вранеску. Вписването в Търговския регистър беше спряно. За съжаление по този казус имаме абсолютно несъответствие със закона, защото актовете на БНБ не могат да бъдат спирани. Когато вече всичко е завършено и е одобрено от БНБ, се появява съдия Мария Вранеску и е взела в несъответствие със закона това решение. Това е решение, базирано на нещо друго, освен на следването на закона. Това заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков в студиото на "Панорама" по БНТ.

,,Представете си, това решение е взето само за четири часа! Това е най-бързото решение, което сме виждали да взима български съд. Ето защо още от понеделник започвам да подавам ново заявление за ново вписване за надзора на ББР и това ще го правя всеки ден – вторник, сряда, четвъртък и петък. Надявам се по този начин да успея да привлека вниманието на съдийската колегия, която да вземе решение, което да бъде в съответствие със закона'', уточни още министър Петков.

Кирил Петков разкри каква е мечтата му за ББР и обяви нови мерки в помощ на бизнеса

Когато имате два млрд. лева, раздадени на 20 клиенти и има свързаност между тях и кредити за по 150 млн., интересите са огромни. Минахме по всички възможни стъпки и стигнахме до въпросното вписване от съда. Разчитам на съдийската колегия да обърне внимание на този тип актове, които са в несъответствие със закона. Съзнавам, че съдебната власт е независима, но трябва да се знае какво се случва. Надявам се, че общественият интерес не е само въпрос на скандал или морал, а цялото ни общество оттук-нататък да бъде непоносимо спрямо този тип конфликт на интереси, допълни икономическият министър.

Нито един от големите кредитополучатели от ББР не дойде на срещата с министъра на икономиката

,,Като министър моята задача е да работя в интерес на обществото. Учил съм за икономическо развитие в Харвард. Искам да направя тази държава богата. Вярвам на българската икономика, защото нашите бизнеси са силни, винаги са оцелявали. Опитваме се да помогнем максимално със средства, но и да видим какво се случва с цените. Планът за развитие го преправяме с надеждата да бъде по-добър'', посочи Петков.

Той отбеляза, че е завършил Харвард през 2007 г. и оттогава си е в България.

В момента се чувствам добре, защото целият потенциал на България е тук и той е тук за развитие. Просто не можех да повярвам как нашите средства отиват в абсолютно грешни посоки. Да сме богата държава е възможно, спира ни единствено корупцията и неспазването на законите, каза още Петков и увери, че прозрачността е едно от оръжията, с които това правителство ще работи.

Премеждията на Кирил Петков с ББР нямат край: Съд спря предложения от него Надзорен съвет на банката - Икономика - Новини Бг (novini.bg)