Премиерът Борисов намекна за голяма коалиция с БСП

от Krassen Nikolov | EURACTIV BULGARIA

https://euractiv.bg/section/%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b8%d0%ba%d...

Премиерът Бойко Борисов направи намек в петък за възможна голяма коалиция с БСП след изборите. По думите му “най-непримиримите врагове трябва да работят заедно”. Тази позиция бе подгрята от социологическото проучване на “Алфа рисърч”, което показа, че ГЕРБ и БСП са единствените партии, печелещи подкрепа през последните три месеца. Без тях ще е невъзможно формирането на следващото правителство.

“През тази пандемия, спасението на държавата в следващите една-две години ще е в това – и най-непримиримите врагове трябва да работят заедно. Сиреч, светът навлиза във всякакви кризи – и финансови, и здравни и политически. Шансът да се запазим е единство и точно това пише на сградата на парламента: “Съединението прави силата”, каза премиерът Бойко Борисов пред кметове на села в община Симитли от най-различни политически сили.

Събирането бе организирано от кмета на община Симитли Апостол Апостолов, а Борисов отново бе в джипката си, за да рекламира управлението си. Премиерът обясни, че броят на оздравелите от коронавирус се увеличава, ограничителните мерки не пречат на живота.

На 6 септември “Алфа рисърч” потвържди тенденцията за плавно връщане на част от доверието към ГЕРБ, която води с над 2% на БСП. Близо половината българи не очакват изборите да излъчат категоричен победител на изборите и проемат, че ще е нужно коалиционно управление. По 27% са хората, които биха желали коалиция с участието на ГЕРБ и БСП.

Едва половината от участвалите в проучването граждани смятат да гласуват, което е спад с около 10 на сто спрямо септември. Това дава значително предимство на големите партии и техните партийни ядра, както и на купения и корпоративния вот.

Анализаторите все по-активно обсъждат възможността за формиране на голяма коалиция между водещите две парии, която доведе до формиране на програмно правителство.

Общо шест партии и коалиции имат достатъчна подкрепа, за да влязат в следващия парламент. Първа сила е ГЕРБ (24.3%), която има отчетлива преднина пред БСП (21.9%).

Като трета парламентарна политическа сила се очертава “Има такъв народ”. Подкрепата за партията спада от 14.9% през септември до 10.2% през декември. Подкрепата за ДПС достига 7.2% от твърдо решилите да гласуват, което отрежда четвърта позиция на движението.

“Демократична България” спада от 9.4% до 6.1% за последните три месеца. Причината е по-ниската мобилизация на техните симпатизанти. Коалиция запазва висок дял сред колебаещите се избиратели, но по-нисък сред твърдите участници в изборите, обяснява проучването на “Алфа рисърч”.

“Изправи се.бг“ на Мая Манолова изглежда сигурен участник в следващия парламент с 4.9%.

Коалицията ВМРО – НФСБ все още има някакъв шанс да попадне в парламента, но той продължава да намаляват. Подкрепата за националистите е 2.7%. Поради тази причина „патриотите“ вече гласно обсъждат сценария за общо явяване на вота с ГЕРБ.

снимка за публикацията : "Под лупа"