Преференциалният вот обърка партийните сметки

Бившата председателка на НС Цецка Цачева остава извън парламента
Сътресения в листите на партиите и коалициите, които намериха място в 44 НС, предизвика преференцията, която за втори път се използва на парламентарни избори след вота през 2014 година, пише "Труд".

Най-голямата жертва даде ГЕРБ – Цецка Цачева остава извън новия парламент. Дългогодишната председателка на институцията бе на второ място в списъка в Плевен. Благодарение на преференцията тя стана четвърта, след като бе изпреварена от Владислав Николов и Пламен Тачев. Двамата получиха съответно по 5200 и 4300 преференции, а Цачева е със значително по-малко – 3200.

Пренареждане за ГЕРБ имаше и в Благоевград. Оттам със сигурност в парламента влиза последният от листата – Стефан Апостолов, който има 6637 гласа. 23-годишният мъж е футболен съдия и син на кмета на Симитли Апостол Апостолов.

С преференции 6703 на брой влиза и Александър Манолев, шеф на Агенцията по метереологичен контрол. Той става депутат от ГЕРБ от Сандански, като от пето място става втори след водача Цветан Цветанов.

Областният лидер на ГЕРБ в Пиринско Даниела Савеклиева има 2515 преференциални гласа. Тя ще влезе в парламента, тъй като се нарежда на четвърто място в депутатската листа след първите трима „преференциални” депутати.

В Бургас трима кандидати пренаредиха листите – Димитър Стоянов от БСП, Ася Пеева от ГЕРБ и Ангел Исаев от ДПС. Номерата им съответстваха на тези на партиите в бюлетината. Съответно 10-10, 11-11 и 9-9.
Очаквана бе подкрепата за Стоянов, който е бивш местен лидер на БСП. Той ще заеме позицията зад водача Петър Кънев. Димитър Стоянов е събрал 4566 гласа – 10% от гласовете за БСП. Ася Пеева от ГЕРБ е заместник-директор на училище в Поморие. Тя печели 6057 гласа.

http://www.faktor.bg