Признаха си лъжата! Наполовина...

Grigor Lilov

 

БЪЛГАРИЯ ЩЯЛА ДА ЗАПОЧНЕ ДА ВНАСЯ ТЕПЪРВА АЗЕРСКИ ГАЗ
**** И пак излъгаха. И продължават да лъжат за кражба на едни 190 млн. долара
.
На 8 януари пуснах пост „Борисов, лъжеш за азерския газ!”, в което опровергах хвалбите на кабинета и премиера, че вече са разнообразили доставките за България.
След разгорелия се международен скандал днес Министерството на енергетиката съобщи пред БГнес (т.е. неофициално), че никакъв азерски газ досега не е било внасяно, макар че властта лъжеше за това от 1 януари насам.
.
Съобщава се, че България тепърва ще внася „около” 225 млн. куб. м. азерски газ в продължение на 9 месеца през газопровода Кулата-Сидерокастро, докато бъде пусната в експлоатация междусистемната българо-гръцка газова връзка „по-късно тази година”
.
И пак лъжат. Защото никакъв реален, физически внос няма да има. Защото тръбата е една и по нея тече и ще тече руски газ към Гърция по договора й с „Газпром”. Няма как в обратната посока по същата тази тръба в същото това време да тече азерски газ към България.
„След въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България през 2021 г. доставките на природен газ от Азербайджан ще продължат по основното трасе в договорения обем“, обещават от енергийното ведомство.
.
Тази връзка тази година ли? – Връзката се влачи от десетилетие и половина насам и засега е в стадий тръби, разхвърляни из полето.
Газоповодът IGB – т.нар. междусистемна газова връзка Гърция–България ще позволи не само да внасяме азерски газ, но и втечнен газ от гръцкия терминал Ревитуса, а в перспектива – и от терминала за регазификация на втечнен газ край Александруполис. Проектната мощност е 3 млрд. куб. метра годишно с възможност за увеличение до 5 млрд. куб. метра. Ще внасяме, но някога...
.
Освен че лъже, властта и мълчи като ... Тя мълчи като комунист на разпит какво става със закупения от България 1 млрд. кубика азерски газ.
Както вече посочих в предишния пост, той е продукт на размяна – на бартер с руски газ за Гърция. Понеже България не е собственик на този руски газ, закупен от Гърция, „бартерът”между България и Гърция в действителност не съществува. Азерският газ остава за Гърция, руският, закупен от Гърция – за Русия. Русия си го праща в Сърбия. Няма данни „нашият” - платен от България азерски газ, останал в Гърция, да се изнася в Италия или да го продаваме на гръцки компании.
.
Така заедно с плащаните нахалост транзитни такси за азерския газ България губи 190 милиона долара платен от нея газ, който сега тече към Сърбия като руски. Както беше посочено в предишния пост, комисионът за тази кражба е едни 30%.
 
Фейсбук