Приложна аритметика

Задача за ученици от трети клас:

Колко души биха могли да се съберат в събота пред Народното събрание в София, за да би била на място там цялата българска полиция, ако на един протестиращ биха се паднали по 40 униформени?

Отговор: Имайки пред вид, че според последните официални данни, съобщени от правителствени източници през февруари т.г., българската полиция наброява 55 170 щатни бройки, и че във вторник за един бивш дисидент и поет са били изпратени 40 полицейски служители, за да би се събрал целият числен състав, пред парламента биха могли евентуално да дойдат 1379,25 души. Тъй като 0,25 човек не би могъл да дойде, ако биха се явили 1379, на един от тях биха се паднали десетина полицаи повече. Или на десетима доматометачи по един повече.

Задачата може да се използва и за практически занимания по български език, когато се изучават темпоралните отношения в системата на българските наклонения.

Задачата по приложна аритметика ни хрумна в контекста на необходимостта от практическа използваемост на училищните знания. Тази седмица заместник-министър на образованието и науката каза, че от учебниците по музика в началните класове ще бъдат махнати диезите, бемолите и бекарите, понеже нямали практическо приложение. Което хвърля в дълбок размисъл принципно за практическото им приложение в живота, особено пък на бекарите.

Non scholae sed vitae discimus.

Kafene.net