Присъединяването на Украйна към ЕС: стана известно кога могат да дадат статут на страна кандидатка

Франция отбеляза, че Украйна вече е част от европейското семейство

https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-05-12/5704919-vstup-ukraini-do-es-s...

Европейският съвет на ниво държавни и правителствени ръководители ще разгледа молбата за присъединяване на Украйна към Европейския съюз през юни тази година. Това означава, че още следващия месец страната ни може да получи статут на страна кандидатка за ЕС.

"Молбата на Украйна за членство в Европейския съюз, която в момента се разглежда от Европейската комисия, ще бъде обсъдена на ниво държавни и правителствени ръководители в Европейския съвет следващия месец - юни", се казва в изявление на френското външно министерство. .

От министерството подчертаха, че Украйна вече е част от европейското семейство.

Припомняме, че Украйна кандидатства за членство в ЕС почти веднага след руската военна инвазия в украинските земи. И още на 18 април президентът на Украйна Владимир Зеленски връчи на представителя на ЕС въпросник за получаване на статут на кандидат за членство в ЕС . Втората част от въпросника беше предоставена от Украйна на ЕС на 9 май.

Трябва да се отбележи, че в някои страни от ЕС те не са много готови да видят страната ни сред пълноправни членове . Така около 38% от жителите на Люксембург не са съгласни с необходимостта Украйна да се присъедини към ЕС. Подобни настроения споделят 37% от гръцките граждани и 36% от унгарците.

По-рано Telegraph съобщи, че Украйна очаква да стане пълноправен член на Европейския съюз до 2024 г.