При соца: Деца в затворнически дрехи без обувки и само на кромид лук

Написано от Христо Христов

https://www.desebg.com/2011-01-13-09-25-08/4715-2021-03-31-08-48-12

 

Децата в поправителните домове в началото на тоталитарния комунистически режим са изглеждали като тези в нацистките концлагери (на снимката), облечени в затворнически дрехи без долно бельо, обувки и хранени с изключително слаба храна | Източник: Интернет.

 

 

В началото на тоталитарния комунистически режим положението на непълнолетните в поправителните и възпитателните домове е било като това на децата в нацистките концлагери – облечени в затворнически дрехи без долно бельо, без обувки, шапки, чорапи или партенки.

Това разкрива документ от архива на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява доклад от началник отделение във фонд „Трудово-възпитателни общежития“ към Дирекцията на народната милиция до помощник министър на вътрешните работи за положението в поправителните и възпитателните домове от пролетта на 1948 г.

От документа става ясно, че в тези домове са настанени само непълнолетни момчета – около 180 на брой. В София в поправителни домове са настанени 80 деца, в Пловдив – 70, а в Русе – 30.

Децата са разполагали са само със сламеник и едно одеяло за спане, а храната са получавали от затворите.

Тя също е била под всякаква критика. В Пловдив получавали единствено картофи с макарони, в Русе – само кромид лук, а в София – зеле.

Възпитанието се изразявало в трудово обучение в работилници или стопанства.

Предложена е идеята всички непълнолетни от поправителните домове да се съберат в едно стопанство, което се намирало в един от затънтените краища на страната – село Красногор, Тутраканско.

Предложено е и битът на децата да бъде подобрен – да получат долни дрехи и спални завивки и възглавници, а също така и порционът им от храна да бъде увеличен.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – административни, принудителни и наказателни мерки”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt