При 75% преброяване: ГЕРБ води с 6% пред БСП, „Демократична България“ ще изпрати евродепутат

ГЕРБ печели европейските избори с 30,62% от гласовете, а БСП остава втора политическа сила с 24,59%. Това показват резултатите при обработени 74,92% от протоколите, съобщи Централната избирателна комисия (ЦИК) рано тази сутрин.

ДПС е на трето място с 15.01% от гласовете, следва ВМРО с 7.76%. Резултатите на ЦИК сочат, че коалицията Демократична България прескача бариерата със 6,82% от гласовете и ще има представител в Европейския парламент.

Под бариерата за изпращане на представител в Европейския парламент е „Воля“ с резултат от 3.54%. Седма политическа сила по предварителни резултати е осъдената на 20 години затвор за искане на подкуп Десислава Иванчева с 1.69% от гласовете. Тя бе под домашен арест през голяма част от предизборната кампания и постигна по-добър резултат от управляващите партии „Атака“ и „НФСБ“.

ГЕРБ е на първо място в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарждик, Перник, Пловдив, Пловдив – област, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София, София – област, Стара Загора, Хасково и Шумен.

БСП е събрала най-много от гласовете във Добрич, Плевен и Ямбол.

ДПС печели в Кърджали, Търговище и Разград.

„Демократична България“ печели изборите в чужбина, където събира 28.68% от гласовете и е на трето място в София. В много области ВМРО е трета политическа сила.

Избирателната активност към 17.30 часа е била 26.22% - по-ниска отколкото на последните европейски избори през 2019 г.- https://www.svobodnaevropa.bg/a/29964807.html