Продават се, мамо, белите манастири...

Продават се, мамо, белите манастири...След скандала с владиците агенти на Държавна сигурност в БПЦ и разкритията за търговия, заменки и т.н. с църковни земи и имоти след скандалите за гейовете, архонтите и освещаването на казина, скъпите часовници и лимузините, не е ли време търговците да бъдат изгонени от храма, както това направил Исус Христос в Йерусалим?!

Поне за Бургас мога да кажа, че е време и то не от днес, а от години...

Нелепи ми се струват и не само на мен различните градоустройствени решения сякаш взети на коляно и под шума на сребърниците, които уж за добро правят мечешка услуга на БПЦ в Бургас.

Като почнеш от опасността катедралният храм Св. Св. „Кирил и Методий“ да се срути заради нечий непукизъм пожелал да изгражда подземен паркинг, та стигнеш до покоите на сливенския дядо Йоаникий в жк Изгрев, част от тях превърнати на механа, друга част на зеленчуков магазин, а трета продава евтини чехли, та  чак до храм Свети Иван Рилски, който е опасан до дуварите с дюнерджийница, пици, печени пилета, бельо и спортни стоки, навсякъде търговците са около храмовете ...

Едно е искал и правил Исус Христос, а друго считаните за негови служители свещениците от БПЦ и в случая от Сливенската епархия, която отговаря за бургаските храмове.

Поучение от един Велик Учител

По материали от Уикипедия

Продават се, мамо, белите манастири...На празника Пасха в Йерусалим евреите от близки и далечни земи, идващи на поклонение, са били задължени според юдейската религия да дадат лептата си за храма, принасяйки като жертвоприношение в името на бога нещо ценно, обикновено агне. За да принесат жертвата си в името на Яхве, поклониците ползват услугите на среброменителите и продавачите на жертвени животни и всички необходими атрибути за жертвоприношението, които са разположени на специални пейки при подходите към храма. Всичко това на практика превръщало преддверието на храма в пазар, понеже там се продават и вещи, нямащи нищо общо с жертвените ритуали.

Според евангелията, Исус изгонил среброменителите с камшик, което вероятно е подпомогнато от група негови сподвижници, достатъчно силна и добре въоръжена за да го предпази от арестуване. Някои учени изследователи на евангелските текстове се въздържат да анализират това историческо усложнение в текстовете, понеже се опитват да съхранят смирения образ на Христос.

Продават се, мамо, белите манастири...Евангелията предават, че след влизането на Исус в Йерусалим, отива направо в храма, и виждайки на площадката пред него търговците ги гони оттам прекатурвайки масите на среброменителите, и столовете на ония, които продават гълъби, казвайки им (според евангелиятата) „Моят дом се нарича молитвен дом, а вие го обърнахте на вертеп разбойници“.

И ако свещенослужителите, а те си знаят какви са не слушат Христос, то светски хора с морална позиция обсъждат техните дела.

Владиците скочиха на гейовете, за освещаването на казина мълчат

Силвия Николова

в.“Монитор“

13.06.2012 г.

Продават се, мамо, белите манастири...„Решение на вечната дилема за личното и общественото, за допустимите компромиси и недопустимата безпринципност е дадено преди повече от 2000 години от Господ Исус Христос: „Отдайте кесаревото кесарю, а Божието Богу” (Мат. 22:21). Към днешна дата те се разбират твърде превратно. Особено в нашата страна. Дори в институцията Българска православна църква и в нейния ръководен орган – Светия синод. Архиереите ни са разпънати между проблема архонтство, светии, гей парад и някои съпътстващи прицърковния бит подробности, като например освещаването на казина, при това не от редови попове, а от владици.“

Но дали е само тя или има и други?

Безбройните чудеса по земите на един велик професор

bg-voice.com...

Продават се, мамо, белите манастири...„ Макар да изглежда, че църквата може да дава само духовна благодат, на практика нещата стоят иначе. Сливенската митрополия притежава 6 дка на 50 метра от морето в Свети Влас, които с много усилия придоби през 1999 г. Официалната версия бе, че този парцел е много нужен на Българската православна църква, защото е свещен - там по турско време се е намирал манастирът „Свети Петър“ и дядо Йоаникий смятал да го възстанови. През 1999 г. братя Диневи вече строяха масово наоколо и бе въпрос на време да стигнат и до „свещените декари“

Продават се, мамо, белите манастири...Но Йоаникий извика тогавашния премиер Иван Костов, който главно заради прожекторите на медиите се включи в спектакъла „първа копка на манастир“. С помпозна церемония теренът бе осветен и бе съставен инициативен комитет за възстановяване на светата обител, чийто обществен председател стана другата хай персона в сбирките на Диневи - Гиньо Ганев. Три години по-късно се разбра, че по сметките за възстановяване на манастира, управлявани от Ганев, не били постъпили и 10 лева. Но за сметка на това върху парцела изникна дискотека. Дядо Йоаникий богоугодно се изказа, че на църквата вече не е нужен манастир, но нека да има светска забава, „ако е взаимоизгодно“. В края на краищата какво ще правят монаси на 50 метра от морето. „Да гледат голи летовници и да се изкушават ли“, запита риторично владиката. „Пълно е с туристи - не може да има там манастир. Определени хора на местно ниво настояват за Божи храм. Но те го правят от любов към историята или може би имат някакви интереси. По-добре дискотека да е, отколкото манастир на плажа“, заяви благо той. По-късно дискотеката изчезна, но манастир така и не се е появил до днес. За сметка на това се появиха скици за „резиденция на сливенския митрополит“, чийто строеж върху 6-те дка трябваше да бъде извършен (разбира се) от фирмите на братя Диневи. За момента строителството не е почнато, защото е криза и църквата го е закъсала с парите.“

Продават се, мамо, белите манастири...Свещениците често се сърдят и гонят бедни старици продаващи цветя пред храмовете, защото не му прилича, а и защото не обичат конкуренцията за върбовите клонки, свещите и т.н. От тях те се хранят и може би е нормално, но когато до стените на храма божи са се ширнали дюнери, печени пилета, пици, бельо, разни стоки шарения и пр., какво правят те ...

Ами взимат наем, получават дарения, развиват „свят“ алъш-вериш...

А може би дюнерджийниците ги охраняват от терористични актове, както проповядваше един премиер на „ти“ с охраната и допитващ се до Началника.

За мен лично тази гледка е грозна и не е според учението на Онзи, в когото трябва да вярват и  да му служат по начина показан лично от Него.

Продават се, мамо, белите манастири...И ако закуските около храм Св. Иван Рилски са нещо нелицеприятно, може би заради нечии общински необмислени или осребрени решения или затваряне на очите, то в покоите на дядо владика в храм Св. Атанасий са се настанили вероятно без намесата на общинарите механа, магазинчета за подаръци, плод и зеленчук, евтини обувки и чехли, магазин за цветя и т.н.

Няма трапезария за бедни и изоставени хора с безплатна храна, няма църковна библиотека, нито кабинети за религия, ПРОСТО ЛИПСВА ДУХОВНОСТ, А ИМА ТЪРГОВИЯ В ИЗОБИЛИЕ?!

Защо се чудим тогава, че има отлив от вярата, че се увеличават поклониците на исляма, че скечовете на отец Нафърфорий в „Шоуто на Слави“ се харесват и гледат толкова много?!

Ето една от причините, наред със скъпите часовници на дядо Тапетко, проклинането на Мадона и абсурдите за абортите, сурогатното майчинство и разбира се отвращението от агентите в расо на ДС.

Продават се, мамо, белите манастири...Чие неразбиране или сребролюбие, или тщеславие е виновно за абсурдния факт, че дори комунистите не са събаряли църква, а сега такава реална възможност има и тя е в Бургас, насред центъра и това е катедралният храм Св. Св. „Кирил и Методий“, който стои нацепен и може да се срути заради строеж на подземен паркинг до основите на църквата лежащи на пясъци и отчасти на скала.

Продават се, мамо, белите манастири...Нима отците не знаеха какво може да се случи, но пак се съгласиха и благословиха строежа, който ги направи смешни да служат на Велик ден под ботушите на съветския воин Альоша наоткрито...

Ето такива мераци и порочна практика трябва да се осъждат и да не се допускат. Защото къде е примера на отец Иван от Нови хан, който се грижи за около 40 човека и къде са търгашеските уклони на тези отци?

Да, време е църквата да се почисти от търговците и отвън и отвътре...

Екип „Под Лупа“