Проектопремиерът Асен Василев: Нямаме намерение за разговори със Слави, не се знае дали К. Петков ще е министър, за Русия сме враг

Дали Кирил Петков ще бъде министър в новия проектокабинет на ПП зависи от разговорите с коалиционните партньори и решението на партията. Това заяви в ”Панорама” кандидатът за премиер на партията и настоящ финансов министър Асен Василев.

Василев заяви, че ПП все още не е събрала подкрепата на 121 депутати. На въпрос дали смятат да разговарят със Слави Трифонов, Василев отговори: Не, нямаме и намерение. С г-н Трифонов и въобще с ИТН като структура, ръководена по начина по който тя влезе в първия кабинет, имаме сериозни различия. Целите, които ние смятаме, че трябва да се следват, е средствата да отиват при всички български граждани и да се спре с това определени фири да взимат големи поръчки, да са предварително избрани. Трудно виждам как ПП може да взаимодейства по този начин с някой. Затова ние търсим в момента хора, които много ясно искат да застанат на страната на гражданите

В цяла Европа имаме най-голямото неравенство между бедни и богати и основната причина за това е, че всички еврофондове отиват при предварително избрани фирми с предварително нагласени поръчки, заяви той.

Василев заяви че решението за изгонването на руските дипломати е взето по препоръка на Външно министерство. Кирил Петков го е взел го е по информация, предоставена от службите за национална сигурност, където е имало и препоръка в съответния доклад Външно министерство за точно 70 души. поне това ни беше казано в заседанието на парламента. След това ДАНС са работили с Външно министерство и те си придвижват съответните ноти. Аз смятам, че това решение е правилно, коментира Василев. По думите му не България е страната, която търси конфронтация.

"Русия започна конфронтацията - тя ни сложи в списък с вражески държави. Тя ни спря газа, въпреки че ние си бяхме платили. няма как някой да каже: "ти си вражеска държава, ние ще стреляме с ракети по Лондон и всички други вражески държави" и ние да се държим "те ни плюят все едно, че дъжд ни вали", смята той.

Той припомни, че това не е първият път, в който се прекъсват дипломатическите отношения между България и Русия. У нас ще останат 43 руски дипломати при 12 български в Москва. Това е два пъти повече от дипломатите, които Русия има в Холандия или Румъния, подчерта Василев.

Василев коментира и актуализацията на бюджета. Държавата няма да фалира заради допълнителните разходи в бюджета, категоричен е той.

"В момента имаме приходи с милиард и 100 милиона повече от разходите към 30 юни- Имаме над 8 млрд. лв в единната сметка. към момента имаме дълг, който е по-нисък от дълга в началото на годината. фискално страната стои много стабилно"

Допълнителният разход от 760 млн. лв., след който следва да има и приходи, е трудно изпълним, но изпълними, каза Василев. Всичко зависи много от икономическата ситуация в последните 4 месеца на годината, но няма да има нищо драматично, което да застраши финансовите устои на държавата.

"Цените на електроенегрията са овладени - видяхте, че парламентът гласува компенсации за бизнеса. цените за бита са реално същите като миналия месец, увеличението е 2-3%. горива, бензин за съжаление не произвеждаме и зависим от цените на петрола".

В момента цената на зърното в България е вързана с цените на световните борси и по-конкретно - чикагсктата. Това води до две опасности, предупреди Асен Василев.

Първо - Цените на зърното ще скочат драстично през есента. В световен мащаб като се качатт ецените това, че поризвеждаме зърно, по никакъв начин енв ни помага. Второто - зърното вместо да отиде при най-нуждаещите се, ще отиде при най-богатите държави. В голямата си част - в Китай.

За да не се изправи Европа пред две едновременни кризи - висока цена на храните и потенциална мигрантска вълна, се обсъжда вариант в който европейският пазар да стане свободен, но износът от Европа да стане контролиран.

https://frognews.bg/novini/proektopremierat-asen-vasilev-niamame-nameren...