ПРОИЗХОДЪТ НА НАШИЯ "ДЕМОКРАТИЧЕН" РЕЖИМ - Жан Виденов и КГБ*

Олег Греченевский

ПРОИЗХОДЪТ НА
НАШИЯ "ДЕМОКРАТИЧЕН" РЕЖИМ

За да се разбере колко е силно „Задкулисието“в България, в правителствата от 1990 г. насам, 106 министри, заместник-министри и премиера Жан Виденов са били агенти на бившата ДС или военното разузнаване. 

И ако вземем всички правителства на демократична България, тогава според парламентарната комисия към 14 февруари 2008 г. е имало 120 министри и заместник-министри , сега официално разкрити като служители на Държавната сигурност и военното разузнаване в България - тоест около един на пет чиновника с този ранг.

 Освен това никой не знае колко български министри са работили директно за съветските специални служби защото имаше също немалко от тях, тъй като много от тях учиха в Съветския съюз. Освен това всички тези разкрития на агенти в България всъщност се извършват много избирателно, както в други бивши социалистически страни - и се използват главно като оръжие в борбата за власт между клановете на КГБ. Необходимо е също така да се вземе предвид, че архивите на българската държавна сигурност през последните години бяха много старателно разтърсени и почистени от чекистите. И документите на най-ценните агенти отдавна са иззети оттам, там са оставени предимно лични досиета на различни дребни риби. Поради тази причина никоя комисия в тези архиви вече няма да открие много повече дори с най-добросъвестната работа. Твърде късно българите се заинтересуваха от тази документация на КГБ, 10 години след установяването на демокрацията ...   
 Като цяло нашата версия ще бъде следната: всъщност най-вероятно тайните агенти и служителите от държавната сигурност съставляват поне 90% от високопоставените сановници в България. Както наистина във всички други постсъветски страни и бивши братски социалистически страни. Така че дори тези тотални български разкрития никога не са създавали голям проблем за мафията на КГБ. Освен това в тази страна с разкритите агенти се отнасят много хуманно - и все още няма почти никакви ограничения за назначаването им на който и да е държавен пост.

4. ВИДЕНОВ Жан - министър-председател от 25 януари 1995 г. до 13 февруари 1997 г.
Завършва Института за международни отношения през 1985 г. , където учи арабски . Член на  БКП от 1983 г. През 1986-89г. работил в комсомолския апарат. През 1989-90г. - във фирма "Автоелектроника".
Той е бил таен служител на Държавна сигурност на България („Държавна сигурност” , ДС ) от 1988 до 1990 г. като собственик на сигурна къща.
През 1990 г. се присъединява към ръководството на Българската социалистическа партия (бившата комунистическа партия).
От декември 1991 г. до декември 1997 г. - председател на БСП .
От януари 1995 г. до февруари 1997 г. - министър-председател .
Той е назначен на този пост след победата на БСП на изборите, само на 35 години. Подаде оставка поради тежката икономическа криза в страната и масовите протести на населението.
През ноември 1996 г. 19 членове на ръководството на БСП изпратиха отворено писмо с искане за оставката на Виденов. В същото време опозицията, представлявана от Съюза на демократичните сили, оглави масови протести в страната.
 На 21 декември 1996 г. Виденов обявява оставката си от поста министър-председател и председател на партията.
След оставката си Виденов се оттегли от политическа дейност, сега преподава в Европейския колеж в Пловдив.
До 2000 г. е член на Върховния съвет на БСП.
През 2007 г. той беше официално изобличен като бивш агент на държавната сигурност под прикритие .
През 2009 г. Виденов обяви, че напуска БСП поради несъгласие с политиката на правителството на Сергей Станишев .

Сега в България се смята, че Жан Виденов е почти единственият от всички министър-председатели на демократична България, който изобщо не е крал . ( http://alexsimov.blogspot.ru/2012/06/15.html )
 И това изглежда като истината, тъй като Виденов сега живее не в дворец, а в обикновен апартамент в панелна къща, кара употребявана кола, и т.н.
 Вярно е, че министър-председателят Виденов имаше толкова много политически врагове, особено в края на управлението си, че той просто можеше да се страхува да краде: в края на краищата те веднага щяха да го хванат за ръка и да ударят всички камбани! (въпреки че дори това никога не е спирало много високопоставени лица)  
 Но Жан Виденов не е толкова беден сега, защото все още преподава в скъп частен университет, а съпругата му Каталина е съсобственик в компанията за етерично масло Salvina .  
http://1kam1.eu/buttons/item/33-sprugata-nazhan-viden-vapna-450-000-leva-ot-fond-
 Въпреки това, делът на Каталина Виденова в тази компания се изчислява на около 200 хиляди евро. Тоест това са само стотинки за бившия правителствен глава. Но премиерът Виденов по едно време трябваше само да си мръдне пръста, за да стане милионер. Да, на такива високи позиции парите просто ще отидат в джоба ви, просто не ги отблъсквайте!

 Заради справедливостта, въпреки това трябва да кажем, че лагерът на десните политици има свой единствен „безсребърник“: според общото мнение премиерът Филип Димитров изобщо не е крал лично, когато е оглавявал правителството. И по странно стечение на обстоятелствата в българския интернет продължават клюките за „нестандартната ориентация“ и на двамата - Виденов и Димитров. И вече сме се сблъсквали с такива случаи, че точно политиците от този тип понякога дори са в състояние да работят напълно безкористно за своя КГБ клан - тъй като те са на твърде силна кука, така да се каже. Но може би всичко това всъщност е лъжа, но техните политически конкуренти трябваше да измислят нещо, тъй като тези двама политици се оказаха толкова честни, че вече не можеха да бъдат обвинявани в корупция ...   

  Повечето анализатори твърдят, че е имало много враждебни отношения между министър-председателя Виденов и бившия министър-председател Андрей Луканов - въпреки факта, че и двамата формално са били от една и съща партия. Но групата на Луканов се бореше яростно за свалянето на правителството на Виденов, а не дясната опозиция. И има много съобщения по тази тема в мрежата.
http://vevesti.bg/politika/5662-krasimir-rajdovski-lukanov-se-boreshe-da-svalq-videnov , http://razuznavane.com/?p=352 - и др.)
 Като цяло, министър-председател Виденов води война с московския клан на КГБ- и в крайна сметка той беше победен в тази война, тъй като трябваше да се оттегли. Но преди това той разваля много сделки за Андрей Луканов и неговата компания „Мултигруп” . Само под силен натиск от руския „Газпром“ премиерът Виденов се съгласи да включи компанията „ Мултигруп “ в списъка на акционерите на съвместната газова компания „ Топенерджи“ . Но по-късно правителството на Виденов отпуска концесията за изграждане на газопроводи в България на компанията "Топенерджи" само срещу освобождаването на Луканов от поста председател.

 И така, когато през октомври 1996 г. Андрей Луканов беше убит, всички бяха сигурни, че това е дело на неформалната група на Жан Виденов, която получи името „Орион Груп“ в българската преса . Това беше прякорът на тази неформална мафиотска група, тъй като включваше компанията Орион, а някои компании Oрион носеха имената на звезди от това съзвездие. ( http://www.znam.bg/com/action/showBook?bookID=1008&elementID=1616821472§ionID=5 )
 Основният сътрудник на Жан Виденов беше собственикът на компанията " Орион " , бизнесменът Румен Спасов , бивш кадрови служител на ДС външно разузнаване . Син на чекисткия генерал Мирчо Спасов, Румен Спасов някога е служил в българското посолство в Лондон . И през годините на демокрацията той се захвана с банковия бизнес.
http://www.vesti.bg/bulgaria/pochina-bosyt-na-orion-rumen-spasov-2335991 ) Трябва да кажа, че разглезените генералски синове са истинско бедствие за всички разузнавателни служби по света: в крайна сметка те рядко са подходящи за истински служби, но лесно проникват в най-изкусителните постове в чуждестранното разузнаване. Но трябва да кажа, че Румен Спасов също явно попадна в мафията на КГБ по стъпките на баща си, тъй като има информация, че генералът на Държавна сигурност Мирчо Спасов, дори през годините на социализма, е успял да прави бизнес, с помощта на българска външнотърговска компания"Тексим" , който се занимаваше с нелегална търговия на Запад (контрабанда на оръжие и др.). Тази чекистка фирма "Тексим" е родена през 1960 г. и първоначално е била използвана за тайно снабдяване с оръжие на "народноосвободителното движение" на алжирските сепаратисти, които са се борили да се отделят от Франция. След това имаше друга подходяща работа за тези предприемачи от КГБ, освен снабдяването на арабите и другите терористи с всичко необходимо - така че в началото на 70-те години активите на компанията Texim достигнаха 136 милиона долара и дори имаше собствени търговски флот (дъщерно дружество на БТФ , 103 кораба с обща товароносимост 1 милион тона). След това тази КГБ флотилия търгуваше по целия свят и транспортираше всичко по море ...
 Но комунистическото ръководство на България (тоест всъщност нашият Кремъл), уплашено от чехословашките събития от 1968 г., още през март 1969 г. разпореди да започне цялостен финансов одит на тази компания. И скоро управлението на компанията Texim беше арестувано - и ръководителят на компанията, заместник-началник на външното разузнаване полковник Георги Найденов, беше осъден от Върховния съд на затвор от двадесет години за цялата тази насилствена дейност за изграждане на капитализъм ( той беше освободен от затвора пет години по-късно) ... През 1992 г. старият чекист Найденов регистрира своята частна банка със същото име „Тексим” . И след смъртта му (през 1998 г.) дъщеря му Мариета става собственик на тази банка. (http://sseverin.com/kgb-smachka-imperia-texim/ )
 През 1971 г. чекистът Ангел Солаков, министър на вътрешните работи и действителен началник на държавната сигурност , също беше отстранен от поста си за „антипартийна дейност“ - и, наред с други обвинения, му е повдигнат и опит за защита на фирмата на КГБ "Тексим" от репресии от партийното ръководство на страната. Освен това, докато компанията Тексим не беше ликвидирана през 1971 г., тя също беше под ръководството на много влиятелния чекистки генерал Мирчо Спасов . И синът му Румен Спасов успява да поработи малко в структурата на това дружество (по време на ликвидацията на дружеството той беше само на 25 години). И според някои източници, семейство Спасови, с помощта на държавната компания Тексим, дори при социализма, са успели да се порадват сладък живот: сякаш тези чекистки бизнесмени са построили вила за неговото покровителство за генерал Спасов, са му дали Мерцедес , и така нататък.  
http://vivafolk98.blogspot.ru/2012/08/blog-post_2767.html )
 Има свидетелства от хора, които са видели това имение: Вилата на Мирчо Спасов тогава е била много близо до вилата на чекисткия генерал Солаков.

През 1995 г. Майкъл Чорни , виден член на семейния клан на КГБ, се опита да се установи в България с помощта на банката БЗПБ , която принадлежи към групата на Орион . Не беше толкова лесно за руско-израелския олигарх Черни да инвестира в тази европейска държава, тъй като му беше забранено да влиза във всички достойни демократични страни, като добре известна мафиотска фигура.
 Но този бизнес приключи с това, че Румен Спасов незабавно присвои целия паричен депозит на Чорни в банката БЗПБ, 6 милиона долара . През 1996 г. Майкъл Чорни завежда дело срещу Спасов, обвинявайки го в тази кражба. Към това бе добавено през есента на 1996 г. обвинението на групата Орионв участие в убийството на Андрей Луканов (това тогава беше основната версия на разследването). Така че тази година чекистът Спасов избяга от преследването в Южна Африка - а в България той никога не се появи до смъртта си. Умира в Кейптаун през 2009 г. от рак. ( http://desebg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1593 )

 Като цяло трябва да призная, че в тази група на КГБ „Орион“ са се събрали доста мръсни хора . В крайна сметка съпругата на Румен Спасов, Веска Меджидиева , също правеше бизнес в банковите структури на съпруга си - и тя също избяга в Южна Африка през 1996 г., тъй като напълно ограби и фалира банката си. Нещо повече, по-късно Спасов обвини съпругата си, че го е ограбила 200 хиляди евро! И когато между тези съпрузи започна производството по развод, Меджидиева публично изложи Спасов, че в продължение на много години той тормозил непълнолетната й дъщеря от първия й брак ...
 (Според нас именно такива неприлични субекти и крадци са били гръбнакът на на КГБ... В крайна сметка сред чекистите имаше немалко нормални и съвсем свестни хора, но те не направиха страхотна кариера в държавната сигурност и по някаква причина не влязоха в тази мафия)   

От политическа страна основният съюзник на Жан Виденов в групата на Орион беше и служител по сигурността от външното разузнаване - Красимир Райдовски , бивш пресаташе на министър-председателя Виденов.
Според нас именно тази фигура е най-подходяща за ролята на куратора на чекистите на тайния агент Виденов. Въпреки че, от друга страна, за чекист, а дори и от външно разузнаване, Райдовски се отличава с изключително необикновена откровеност и приказливост. Постоянно дава многобройни интервюта, където вече е изтървал всичко. Например, веднъж той призна, че по едно време именно той предупреди Веска Меджидиева за предстоящия арест и й помогна да избяга в Южна Африка. ( http://www.blitz.bg/news/article/123283 )

 И така, министър-председателят Жан Виденов беше в средата на 90-те заклет враг на московския клан на КГБ - и следователно той принадлежи към един от трите проамерикански клана на мафията на КГБ. Но за кой клан се оказа не толкова лесно да се разбере. България е много бедна държава, така че големите руски олигарси нямаха почти какво да плячкосват там. Вярно е, че от ценния имот има голям завод "Нефтохим" и той е поет от руската компания Лукойл. Но "Лукойл" е от московски клан, така че тази компания е малко полезна в този случай.
 Но за изчисляването на родовата принадлежност на Жан Виденов и неговата "група Орион" беше намерена сериозна информация от съвсем неочаквана страна: както се оказа тесните връзки с гръцки бизнесмен.
 Както можете да видите, светът е малък: в края на краищата вече говорихме в една от частите на книгата за този бизнесмен измежду тайните агенти на външната разузнавателна служба на ГДР - Щази . И се оказа много по-лесно да се изчисли родовата принадлежност на Кокалис.
Информация от 29 януари 1996 г .:
„След тайни преговори между ръководството на Българската телекомуникационна компания (БТК)и гръцката група "Интраком" на 18 септември миналата година, Михаил Данов и Сократис Кокалис подписаха споразумение за създаването на Българската телекомуникационна и информационна корпорация "Булфон" . BTK участва в тази съвместна компания с 32% от акциите, останалите 68% принадлежат на Кокалис. "
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/1996/01/29/1040148_shtazi_bulfon_orionci/ )
 Тогавашният председател на БТК Михаил Данов - несъмнено тогава е принадлежал към неформалната група на Орион . Преди това е заемал ръководни постове в структурите на бизнесмена от КГБ Румен Спасов .
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/1995/03/13/1163609_duma_stava_chast_ot_nova_grupirovka/ ) 

Сократис Кокалис имаше добри отношения със самия Жан Виденов - и дори след оставката на Виденов от поста министър-председател. Има съобщение от 20 януари 1997 г. - за това как бившият премиер Виденов се опита да повлияе на решението на Софийския градски съд по едно противоречиво дело в полза на гръцката компания „Интраком“. http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/1997/01/20/999218_doiche_vele_izvadi_shtazi-dosieto_na_sokratis_kokalis/ )

 Между другото, в допълнение към телекомуникационния бизнес, Сократис Кокалис се специализира и в провеждането на лотарии - при това почти в целия свят. Естествено, в България той също участваше активно в този много печеливш бизнес.
Информация от 22 август 2012 г .:
„Разцветът на отношенията между фирмата „ Интраком“ и българската държава попадна под управлението на Жан Виденов, който буквално предостави лотарията на Кокалис .“ ( http://www.blitz.bg/article/31377 )
 (Толкова незаинтересован премиер беше този Виденов: той даде всичко на правилните хора безплатно. Тук си спомнихме, че испанският диктатор Франко веднъж изрази основния си принцип на управление по този начин: „Всичко на приятели - но за останалото законът ! ”)

http://grechenevsky.com/html/sources/83.htm

Превод и редакция  "Под лупа".