ПРОИЗХОДЪТ НА НАШИЯ "ДЕМОКРАТИЧЕН" РЕЖИМ - част 2

Олег Греченевский

ПРОИЗХОДЪТ НА
НАШИЯ "ДЕМОКРАТИЧЕН" РЕЖИМ

Поредица от статии, в които историята на перестройката и демократичната революция се разглежда като проект на КГБ. 

 

3. ДИМИТРОВ Филип - министър-председател от 8 ноември 1991 г. до 30 декември 1992 г.
През 1977 г. завършва Софийския университет, след което работи 7 години като психотерапевт в Медицинска академия. Тогава той беше адвокат. През 1990 г. той става заместник-председател на Партията на зелените , която става част от Съюза на демократичните сили ( СДС) .
От ноември 1991 г. до декември 1992 г. - министър-председател . Той е назначен на този пост едва на 36 години. Подаде оставка, след като парламентът отхвърли вот на доверие на правителството.
Декември 1990 г. до декември 1994 г. - председател СДС . Той бе избран на този пост, след като предишният ръководител на СДС, Петър Берон, беше разкрит като агент на държавната сигурност под прикритие. Димитров подаде оставка като председател на СДС след поражението на партията на изборите.
След като СДС се върна на власт, Димитров беше представител на България в ООН (от април 1997 г.), след това българският посланик в САЩ (от август 1998 г. до януари 2001 г.).
През 2005-08г. - народен представител от СДС .
От септември 2010 г. - ръководител на делегацията на ЕС в Грузия .

 За родовата принадлежност на бившия министър-председател Филип Димитров може да се направи заключение от изключително враждебните му отношения с президента Желев .
 В интернет има много доказателства за тази вражда между министър-председателя и президента. Нещо повече, войната между Димитров и Желев се разпали особено, когато на 20 май 1992 г. премиерът Димитров отстрани министъра на отбраната Димитър Лужев , близък сътрудник на президента Желев .
http://www.omda.bg/page.php?IDMenu=369&IDArticle=1244 )
 
 Има и такова съобщение:
„През втората половина на 1992 г. президентът Желю Желев започна открито да критикува Филип Димитров който го обвини, че поддържа „статуквото“ в силите за сигурност, където все още са служили много бивши членове на репресивния апарат “. ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Filip_Dimitrow )

 Случаят завърши с отхвърлен вот на доверие на правителството на Димитров в парламента, последван от оставката на правителството.
 Някои анализатори, например Петър Бояджиев, директно посочват, че основният организатор на това сваляне на правителството на Димитров тогава е бил президентът Желев . (Публикувано на 19 юли 2010 г.,
http://mobile.frognews.bg/cat_1/news_25505/ )

 Тогава най-големият удар върху премиера Филип Димитров беше нанесен от шефа на външното разузнаване Бриго Аспарухов , който тогава обвини съветника си Константин Мишев в незаконна търговия с оръжие с Македония (т.нар. „Македонска измама“ ).
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2007/09/05/374191_tolkova_poznato/ )
 Именно след скандала с това разкритие самият премиер Димитров повдигна въпроса за доверието в правителството си в парламента - и беше победен при гласуването. Освен това провалът на този вот на доверие осигури преминаването към страната на опозицията на турската партия ДПС на Ахмед Доган , която преди това беше подкрепила правителството.
 Тук също е необходимо да се изясни, че генерал Аспарухов е офицер от кариерното разузнаване от ДС на ПСУ . Той става ръководител на службата за външно разузнаване на страната през август 1991 г. със заповед на президента Желев . По-късно ще се върнем към този изключителен представител на московския клан на КГБ .

 Естествено, тъй като всички врагове на премиера Филип Димитров принадлежаха към московския клан на КГБ , това означава, че той принадлежеше към една от фракциите на все още обединения проамерикански клан . Но е много трудно да се разбере към коя точно група от КГБ принадлежи Димитров в момента.

 Според нас най-вероятно Димитров принадлежи към клана на Коржаков . Първо, когато неговата партия на СДС се раздели в началото на 2004 г., тогава той подкрепи не бившия лидер на партията Иван Костов , а групировката на Петър Стоянов и Надежда Михайлова. И ще покажем, когато става дума за него, че бившият президент Стоянов е от клана на Коржаков.
 И второ, Филип Димитров успя да покаже малко своята кланова принадлежност, дори докато беше представител на Европейския съюз в Грузия . Факт е, че той беше назначен на този пост през 2010 г., когато в тази страна вече се разгоря ожесточена борба между опозицията и управляващия режим на президента Саакашвили.... Димитров като дипломат трябваше да покаже пълен неутралитет по време на тази кавга - и като цяло винаги го правеше. Но един ден той все още ясно проби и светна. Има съобщение за 27 май 2011 г. - за това как Филип Димитров реагира положително на много бруталното потискане на грузинската опозиционна
акция от страна на полицията:   „Репресиите срещу акцията бяха проведени подредено и законно“, заяви ЕС Посланик в Грузия Филип Димитров. "
Http://www.yaplakal.com/forum1/st/25/topic691698.html )
(След това полицията организира клане на протестиращи, след което мнозина бяха откарани в болница. Но наистина беше много организирано!)
 Припомняме, че Грузинският президент Михаил Саакашвили принадлежи към клана на Коржаков - а опозицията, която се биеше с него, беше контролирана от семейния клан на КГБ .

 Открихме и в мрежата такава леко забулена подкрепа за режима на президента Саакашвили от страна на Филип Димитров.
Посланието за 6 юли 2012 г .:
 „Според изявлението на посланика на ЕС в Грузия Филип Димитров, Грузия успешно се бори с корупцията . Димитров казва, че резултатите от проучването показват, че в правителството и правосъдната система на Грузия няма корупция. „Грузия успешно се бори с корупцията. Грузия има най-добрия показател в това отношение сред другите европейски държави, което е много важно не само за Грузия, но и за други страни, тъй като Грузия е добър пример за тях, "каза Филип Димитров."
http://www.apsny.ge/2012/pol/1341609858.php)
  Между другото, Димитров почти не лъже дори тогава: президентът Саакашвили наистина за кратко време тероризира непълнолетни служители и полицаи и натъпка всички затвори на Грузия с подкупи - така че корупцията се разглеждаше главно на правителствено ниво . И населението на страната, в края на краищата, директно страдаше повече от изнудване от най-ниския слой на държавния апарат, а не от страна на министри и други големи представители. Но тук целият въпрос е, че Димитров похвали управляващия режим в разгара на предизборната кампания : все пак на 1 октомври 2012 г.бяха проведени парламентарни избори (в които опозицията така или иначе спечели). Ако Филип Димитров направи подобно изявление още по-близо до изборите, някъде през септември, то може да се счита за пряка намеса във вътрешните работи на страната. И така той се измъкна. Въпреки че всички правителствени уебсайтове в Грузия веднага се възползваха от това изявление на Димитров и го възпроизведоха. Това беше сякаш прозрачен намек за хората от властите в страната: „Самият представител на Европейския съюз ни похвали! Така че скоро Грузия може лесно да бъде приета в тази международна организация. Ако, разбира се, управляващата партия на президента Саакашвили остане на власт, която въведе ред в страната ... " 

3. БЕРОВ Любен - министър-председател от 30 декември 1992 г. до 17 октомври 1994 г.
През 1949 г. завършва Икономическия факултет на Софийския университет. От 1950 до 1985 г. е преподавател в Икономическия институт. От 1985 г. работи в Института по балканистика. Професор, доктор по икономика. Безпартиен.
От 1990 г. - съветник на президента Желев .
От декември 1992 г. до октомври 1994 г. - министър-председател .
След оставката той се занимава активно с бизнес, беше председател на съвета на директорите на Селскостопанския кредитен център, Българо-руската инвестиционна банка, компанията Агропродукт Б.
Умира през декември 2006 г. на 81-годишна възраст.

 Тук всичко е ясно: Любен Беров е очевиден съюзник на президента Желев и следователно той също е от московския клан на КГБ .

 Повечето политолози твърдят, че тогава Любен Беров стана министър-председател в резултат на заговора на Андрей Луканов и Ахмед Доган , лидери на две политически партии - социалистическата БСП и турската ДПС . ( http://razuznavane.com/?p=12574 )
И двете фигури, бившият премиер Луканов и основният български турчин Доган, са от московския клан на КГБ . Те винаги са били тясно свързани помежду си, за които има много съобщения в мрежата.
http://razuznavane.com/?p=19782 )
Андрей Лукановдори считан за истинския създател на турската партия Доган . ( http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=659309 )
 
И Луканов, и Доган - и двамата едновременно бяха изложени като тайни агенти на комунистическите специални служби . А бившият премиер Беров вероятно също е влязъл в управляващия елит на страната с помощта на своите куратори от КГБ.
През пролетта на 2013 г. в интернет започна да се разпространява сензационно съобщение, че покойният премиер Любен Беров е бил 
таен агент на комунистическата държавна сигурност - тогава той е работил във Второ управление на ДС, тоест за контраразузнаването. Това публично заяви на едно заседание бившият председател на парламентарната комисия по лустрация (през 2001-02 г.) Методи Андреев . 
http://www.svobodennarod.com/bulgaria/3320-lukanov-i-berov-sa-bili-v-tainite-sluzhbi-bashtata-na-stanishev-savetski-grazhdanin.html )
 Тогава Андреев обясни и защо това не беше официално съобщено по едно време: факт е, че Любен Беров беше вписан само в картотеката на секретните агенти - но в архивите на държавната сигурност не бяха открити документи, подписани от него, всичко беше изчистено старателно там. И според решението на Конституционния съд на неговата парламентарна комисия е забранено да публикува имената на такива тайни агенти от картотеката в случаите, когато липсва подкрепяща документация.

След Любен Беров три месеца, от 17 октомври 1994 г. до 25 януари 1995 г. , и.д. премиер беше Ренета Инджова  за която нямаме информация.
Между другото, тази дама също вероятно е от 
московския клан , съдейки по нейните политически връзки. Освен това тя беше назначена и.д. Министър-председател преди парламентарните избори лично от президента Желев... Подобни ситуации с назначаването на временни „технически правителства“ е един от онези редки моменти, когато българските президенти могат да упражняват истинска, а не показна власт. В края на краищата всичко това се случва, когато парламентът вече е разпуснат и президентът може да назначи за ръководител на правителството когото пожелае, без никакъв контрол ...  

4. ВИДЕНОВ Жан - министър-председател от 25 януари 1995 г. до 13 февруари 1997 г.
Завършва Института за международни отношения през 1985 г. , където учи арабски . Член на  БКП от 1983 г. През 1986-89г. работил в комсомолския апарат. През 1989-90г. - във фирма "Автоелектроника".
Той е бил таен служител на Държавна сигурност на България („Държавна сигурност” , ДС ) от 1988 до 1990 г. като собственик на сигурна къща.
През 1990 г. се присъединява към ръководството на Българската социалистическа партия (бившата комунистическа партия).
От декември 1991 г. до декември 1997 г. - председател на БСП .
От януари 1995 г. до февруари 1997 г. - министър-председател .
Той е назначен на този пост след победата на БСП на изборите, само на 35 години. Подаде оставка поради тежката икономическа криза в страната и масовите протести на населението.
През ноември 1996 г. 19 членове на ръководството на БСП изпратиха отворено писмо с искане за оставката на Виденов. В същото време опозицията, представлявана от Съюза на демократичните сили, оглави масови протести в страната.
 На 21 декември 1996 г. Виденов обявява оставката си от поста министър-председател и председател на партията.
След оставката си Виденов се оттегли от политическа дейност, сега преподава в Европейския колеж в Пловдив.
До 2000 г. е член на Върховния съвет на БСП.
През 2007 г. той беше официално изобличен като бивш агент на държавната сигурност под прикритие .
През 2009 г. Виденов обяви, че напуска БСП поради несъгласие с политиката на правителството на Сергей Станишев .

Сега в България се смята, че Жан Виденов е почти единственият от всички министър-председатели на демократична България, който изобщо не е крал . ( http://alexsimov.blogspot.ru/2012/06/15.html )
 И това изглежда като истината, тъй като Виденов сега живее не в дворец, а в обикновен апартамент в панелна къща, кара употребявана кола, и т.н.
 Вярно е, че министър-председателят Виденов имаше толкова много политически врагове, особено в края на управлението си, че той просто можеше да се страхува да краде: в края на краищата те веднага щяха да го хванат за ръка и да ударят всички камбани! (въпреки че дори това никога не е спирало много високопоставени лица)  
 Но Жан Виденов не е толкова беден сега, защото все още преподава в скъп частен университет, а съпругата му Каталина е съсобственик в компанията за етерично масло Salvina .  
http://1kam1.eu/buttons/item/33-sprugata-nazhan-viden-vapna-450-000-leva-ot-fond-
 Въпреки това, делът на Каталина Виденова в тази компания се изчислява на около 200 хиляди евро. Тоест това са само стотинки за бившия правителствен глава. Но премиерът Виденов по едно време трябваше само да си мръдне пръста, за да стане милионер. Да, на такива високи позиции парите просто ще отидат в джоба ви, просто не ги отблъсквайте!

 Заради справедливостта, въпреки това трябва да кажем, че лагерът на десните политици има свой единствен „безсребърник“: според общото мнение премиерът Филип Димитров изобщо не е крал лично, когато е оглавявал правителството. И по странно стечение на обстоятелствата в българския интернет продължават клюките за „нестандартната ориентация“ и на двамата - Виденов и Димитров. И вече сме се сблъсквали с такива случаи, че точно политиците от този тип понякога дори са в състояние да работят напълно безкористно за своя КГБ клан - тъй като те са на твърде силна кука, така да се каже. Но може би всичко това всъщност е лъжа, но техните политически конкуренти трябваше да измислят нещо, тъй като тези двама политици се оказаха толкова честни, че вече не можеха да бъдат обвинявани в корупция ...   

  Повечето анализатори твърдят, че е имало много враждебни отношения между министър-председателя Виденов и бившия министър-председател Андрей Луканов - въпреки факта, че и двамата формално са били от една и съща партия. Но групата на Луканов се бореше яростно за свалянето на правителството на Виденов, а не дясната опозиция. И има много съобщения по тази тема в мрежата.
http://vevesti.bg/politika/5662-krasimir-rajdovski-lukanov-se-boreshe-da-svalq-videnov , http://razuznavane.com/?p=352 - и др.)
 Като цяло, министър-председател Виденов води война с московския клан на КГБ- и в крайна сметка той беше победен в тази война, тъй като трябваше да се оттегли. Но преди това той разваля много сделки за Андрей Луканов и неговата компания „Мултигруп” . Само под силен натиск от руския „Газпром“ премиерът Виденов се съгласи да включи компанията „ Мултигруп “ в списъка на акционерите на съвместната газова компания „ Топенерджи“ . Но по-късно правителството на Виденов отпуска концесията за изграждане на газопроводи в България на компанията "Топенерджи" само срещу освобождаването на Луканов от поста председател.

 И така, когато през октомври 1996 г. Андрей Луканов беше убит, всички бяха сигурни, че това е дело на неформалната група на Жан Виденов, която получи името „Орион Груп“ в българската преса . Това беше прякорът на тази неформална мафиотска група, тъй като включваше компанията Орион, а някои компании Oрион носеха имената на звезди от това съзвездие. ( http://www.znam.bg/com/action/showBook?bookID=1008&elementID=1616821472§ionID=5 )
 Основният сътрудник на Жан Виденов беше собственикът на компанията " Орион " , бизнесменът Румен Спасов , бивш кадрови служител на ДС външно разузнаване . Син на чекисткия генерал Мирчо Спасов, Румен Спасов някога е служил в българското посолство в Лондон . И през годините на демокрацията той се захвана с банковия бизнес.
http://www.vesti.bg/bulgaria/pochina-bosyt-na-orion-rumen-spasov-2335991 ) Трябва да кажа, че разглезените генералски синове са истинско бедствие за всички разузнавателни служби по света: в крайна сметка те рядко са подходящи за истински служби, но лесно проникват в най-изкусителните постове в чуждестранното разузнаване. Но трябва да кажа, че Румен Спасов също явно попадна в мафията на КГБ по стъпките на баща си, тъй като има информация, че генералът на Държавна сигурност Мирчо Спасов, дори през годините на социализма, е успял да прави бизнес, с помощта на българска външнотърговска компания"Тексим" , който се занимаваше с нелегална търговия на Запад (контрабанда на оръжие и др.). Тази чекистка фирма "Тексим" е родена през 1960 г. и първоначално е била използвана за тайно снабдяване с оръжие на "народноосвободителното движение" на алжирските сепаратисти, които са се борили да се отделят от Франция. След това имаше друга подходяща работа за тези предприемачи от КГБ, освен снабдяването на арабите и другите терористи с всичко необходимо - така че в началото на 70-те години активите на компанията Texim достигнаха 136 милиона долара и дори имаше собствени търговски флот (дъщерно дружество на БТФ , 103 кораба с обща товароносимост 1 милион тона). След това тази КГБ флотилия търгуваше по целия свят и транспортираше всичко по море ...
 Но комунистическото ръководство на България (тоест всъщност нашият Кремъл), уплашено от чехословашките събития от 1968 г., още през март 1969 г. разпореди да започне цялостен финансов одит на тази компания. И скоро управлението на компанията Texim беше арестувано - и ръководителят на компанията, заместник-началник на външното разузнаване полковник Георги Найденов, беше осъден от Върховния съд на затвор от двадесет години за цялата тази насилствена дейност за изграждане на капитализъм ( той беше освободен от затвора пет години по-късно) ... През 1992 г. старият чекист Найденов регистрира своята частна банка със същото име „Тексим” . И след смъртта му (през 1998 г.) дъщеря му Мариета става собственик на тази банка. (http://sseverin.com/kgb-smachka-imperia-texim/ )
 През 1971 г. чекистът Ангел Солаков, министър на вътрешните работи и действителен началник на държавната сигурност , също беше отстранен от поста си за „антипартийна дейност“ - и, наред с други обвинения, му е повдигнат и опит за защита на фирмата на КГБ "Тексим" от репресии от партийното ръководство на страната. Освен това, докато компанията Тексим не беше ликвидирана през 1971 г., тя също беше под ръководството на много влиятелния чекистки генерал Мирчо Спасов . И синът му Румен Спасов успява да поработи малко в структурата на това дружество (по време на ликвидацията на дружеството той беше само на 25 години). И според някои източници, семейство Спасови, с помощта на държавната компания Тексим, дори при социализма, са успели да се порадват сладък живот: сякаш тези чекистки бизнесмени са построили вила за неговото покровителство за генерал Спасов, са му дали Мерцедес , и така нататък.  
http://vivafolk98.blogspot.ru/2012/08/blog-post_2767.html )
 Има свидетелства от хора, които са видели това имение: Вилата на Мирчо Спасов тогава е била много близо до вилата на чекисткия генерал Солаков.

През 1995 г. Майкъл Чорни , виден член на семейния клан на КГБ, се опита да се установи в България с помощта на банката БЗПБ , която принадлежи към групата на Орион . Не беше толкова лесно за руско-израелския олигарх Черни да инвестира в тази европейска държава, тъй като му беше забранено да влиза във всички достойни демократични страни, като добре известна мафиотска фигура.
 Но този бизнес приключи с това, че Румен Спасов незабавно присвои целия паричен депозит на Чорни в банката БЗПБ, 6 милиона долара . През 1996 г. Майкъл Чорни завежда дело срещу Спасов, обвинявайки го в тази кражба. Към това бе добавено през есента на 1996 г. обвинението на групата Орионв участие в убийството на Андрей Луканов (това тогава беше основната версия на разследването). Така че тази година чекистът Спасов избяга от преследването в Южна Африка - а в България той никога не се появи до смъртта си. Умира в Кейптаун през 2009 г. от рак. ( http://desebg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1593 )

 Като цяло трябва да призная, че в тази група на КГБ „Орион“ са се събрали доста мръсни хора . В крайна сметка съпругата на Румен Спасов, Веска Меджидиева , също правеше бизнес в банковите структури на съпруга си - и тя също избяга в Южна Африка през 1996 г., тъй като напълно ограби и фалира банката си. Нещо повече, по-късно Спасов обвини съпругата си, че го е ограбила 200 хиляди евро! И когато между тези съпрузи започна производството по развод, Меджидиева публично изложи Спасов, че в продължение на много години той тормозил непълнолетната й дъщеря от първия й брак ...
 (Според нас именно такива неприлични субекти и крадци са били гръбнакът на на КГБ... В крайна сметка сред чекистите имаше немалко нормални и съвсем свестни хора, но те не направиха страхотна кариера в държавната сигурност и по някаква причина не влязоха в тази мафия)   

http://grechenevsky.com/html/sources/83.htm

Превод "Под лупа". Деленето на части е на редакцията заради дължината на текста.