Прокуратурата: Нено Димов ощетил държавата, продавал вода на дружества в пъти по-евтино

Вече бившият министър на околната среда и водите Нено Димов е ощетил държавата и близо 100 000 души. Това стана ясно по време на днешната мярка за неотклонение на екс министъра.

Припомняме, че срещу него тече разследване заради водната криза в Перник. Димов е обвинен в безстопанственост, а днес прокуратурата изнесе и доказателства, които уличават екс министърът в престъпление.

Според обвинението с едноличния подпис на Нено Димов водата от яз. “Студена” е била продавана на “Стомана индъстри” и ТЕЦ-Перник по 0.13 стотинки на кубик. Междувременно обаче гражданите плащали по 2 лв. на кубик за услугата.

Обвиненителите смятат, че ако водата от язовира в крайна сметка е отивала при гражданите, парите са щели да отидат в държавната хазна заради огромната разлика. Именно към тази тема ще се придържа обвинението, за да докаже безстопанственост.

Обвинителите подчертаха, че е засегнат интересът на над 97 000 души – жители на гр. Перник и на общината.

Цената на водата се определя от КЕВР, а не от министър на околната среда и тя е различна за вода за питейни нужди и за промишлени нужди.

За Перник актуалната цена без ДДС е 1,36 лв на кубик за питейни нужди и 0,13 лв - за промишлени. Водата се продава и фактурира от ВиК дружеството.

Прокурорите за пореден път изтъкнаха, че от ВиК - оператора на язовира, и от НИМХ на БАН са давали редовни справки за състоянието, както и за сушавата 2019-а година. Той обаче не е намалил утвърждаваните количества вода за двете предприятия.

Справките са сочели, че към ноември 2019 г. при тези темпове полезният обем на язовира би бил около 3 млн. кубични метра, колкото е и дествителността в момента.

През септември и октомври водният ресурс на яз. Студена е бил около 30% и дори човек, който няма знания, може да прецени, че този обем по някакъв начин ще повлияе на питейно-битовото обслужване на населените места, заявиха днес прокурорите, които искат Нено Димов да остане зад решетките, предават от clubZ.

Преди това защитата внесе документи - както за това, че вече не е министър, така и за ресорно разпределение на отговорностите по водата към ресорния зам.-министър Красимир Живков и други експерти. Живков и другата заместничка Атанаска Николова са сред множеството разпитани по разследването, стана ясно днес.

Според адвокат Ина Лулчева министърът винаги се е съборазявал с мнението на експертите и е изпълнил правомерно функциите си.

Предстои съдът да прецени да пусне или да остави в ареста Димов.

https://frognews.bg/novini/neno-dimov-oshtetil-darjavata-prodaval-voda-drujestva-pati-evtino.html