Прокуратурата продължава делото, по което са подслушвани протестиращи и политици

Написано от BIRD.BG

https://bird.bg/srs-sp-1425/

Прокурорската преписка с номер 01425 от 2020 г., на Специализирана прокуратура, по която са подслушвани протестиращи и политици, е активна и в момента. Това показа проверка на БРРД в системата за проследяване на състоянието на преписките на сайта на ПРБ. Номерът на преписката се открива в поверителен документи на ГДБОП, в които се иска унищожаването на материалите от подслушването на Настимир Ананиев – обект “Настимир”.

Ананиев е лидер на малката партия “Волт” и е част от платформата “Изправи се БГ” на Мая Манолова. Спрямо него са прилагани СРС поискани от Специализираната прокуратура с Искане N° RB421137-001-12/77-1435/21.12.2020г., разрешени от Специализирания наказателен съд. Досъдебното производство по описа на Следствен отдел на Специализирана прокуратура е с номер 115/2020 г., а прокурорската преписка е с номер 1425/2020 г.

Всичко това става ясно от придружително писмо на ГДБОП до Специализирана прокуратура датирано от 17.02.2021 г, с което са пратени за унищожаване два оптични носителя от 02 и 16 февруари. Метаданните в писмото, с което редакцията разполага под формата на файл MS Word, потвърждават имената на лицето изготвило писмото: Димитър Трайков Игнатов.

Писмото на ГДБОП идва след искане от Специализирана прокуратура изпратено от прокурор Иван Валериев Първанов до ДАТО, с което се разпорежда прекратяване на прилагането на СРС спрямо Ананиев. То е датирано от 10.02.2021. В него се твърди, че е “постигната предвидената цел”.

Писмо от Специализирана прокуратура до ДАТО за прекратяване на СРС спрямо Настимир Ананиев.

По-рано БРРД разкри, че двама прокурори командировани от Районна прокуратура -София в Специализирана прокуратура са искали прилагане на СРС спрямо активиста на “Изправи се, БГ” Тихомир Василев по досъдебно производство за държавен преврат. Това са Николай Йорданов Попов – син на бившата вицепрезидентка Маргарита Попова и Иван Валериев Първанов – син на бившия зам.-главен прокурор Валери Първанов. Тези прокурори са поискали през юли 2020 г. прилагането на СРС спрямо 25 обекта, един от които е Тихомир Василев – обект “Тихо”. Искането за подслушване на Ананиев обаче е с по-късна дата от края на 2021.

Целта е постигната, но преписката е активна

Проверка с номера на преписката 01425 в сайта на ПРБ показа, че тя е активна и последното действие по нея е от 20.05.2021, когато са поискано нейното удължаване от административния ръководител на Специализирана прокуратура.

“Нямам информация за такава преписка” – каза по телефона Настимир Ананиев. “Никой не се е свързвал с мен, не са ме уведомявали. Не съм викан на разпит” – допълни той.

Фактът, че поисканите спрямо Настимир Ананиев СРС са унищожени, но преписката все пак е активна означава, че по нея вероятно протичат и други лица. Не е ясно какво значи твърдението, че е “постигната предвидената цел”, нито каква е била целта.

В по-рано публикуваните документи за подслушването на Тихомир Василев целта е да бъдат събрани данни за престъпна дейност на ОПГ, което цели да свали насилствено властта чрез преврат – тежко престъпление по Наказателния кодекс.  Така прокурорите квалифицират мирните протестиращи и активистите на движението на Мая Манолова.