Прокуратурата се отказа от част от обвиненията срещу Бисеров

Прокуратурата поиска в четвъртък от Върховния касационен съд (ВКС) да върне делото срещу бившя заместник-председател на парламента и депутат от ДПС Христо Бисеров. Според обвинението долната инстанция е допуснала редица нарушения. Затова и делото трябвало да започне отначало в Апелативния съд в София.

Прокуратурата иска Бисеров да бъде осъден само за неплатени данъци, с което на практика вече не поддържа обвинението за недекларирани валутни сделки. Адвокатът Христо Ботев поиска ВКС да оправдае окончателно Бисеров по всички обвинения.

Делото стигна последна инстанция, след като Бисеров беше оправдан напълно от две предходни инстанции. Софийският градски съд (СГС) го оправда по трите повдигнати обвинения: неплащане на данъци, не е декларирал сделки и не е декларирал притежавани от него суми пред Сметната палата. Присъдата беше потвърдена и на втора инстанция

Пред ВКС беше подадена жалба от министъра на финансите, в която има доводи за допуснати пропуски при произнасянето на съда на втора инстанция. С нея е отправено и искане за отмяна на решението, с което е отхвърлен и гражданския иск от министъра на финансите. 

До месец ВКС трябва да се произнесе дали ще върне делото.

http://offnews.bg/