Прокурор Светлозар Костов брани скандален бизнесмен

Георги ЦветановОсновният свидетел по делото „Октопод” Георги Цветанов е получил над един милион лева като комисиони и заем от „Инвестбанк”. Разследване на „Галерия” вече показа, че точно той стои в основата на източването на депозити на клиенти в трезора на Петя Славова. Въпросният един милион лева обаче е за други „заслуги”. Цветанов е получил парите, защото привлякъл в „Инвестбанк” пари на държавни организации на смешно ниска лихва.

Скандалът лъсна в съдебната зала по нашумялото дело „Октопод”. В съдебната зала Цветанов отрече да е получавал такива пари. Прокурорът Светлозар Костов също се опита да тушира скандала, вместо незабавно

да повдигне обвинение срещу Цветанов.

Разследване на „Галерия” откри разходните касови ордери за един милион лева, които са издадени лично на Георги Цветанов от банката на Петя Славова. Парите са „комисиони за ресурси”, тоест възнаграждение, защото е договорил държавните фирми да оставят капиталите си на депозит в банката при обидно ниска лихва. Същите пари трезорът на Петя Славова след това раздава като кредити при убийствено висока лихва, обясняват финансисти.

От документите се вижда, че през юни 2009 г. Георги Цветанов е взел 184 500 лева. Месец по-късно са му били изплатени последователно 92 хил. лв и 59 хил. лева. През август 2009 г. е получил още 40 хил. евро и 300 хил. евро.

Само няколко месеца по-рано Алексей Петров публично се

обяви за опонент на премиера

Бойко Борисов и го призова да свали лихвите. Едва ли е случайно съвпадение, че точно по същото време Георги Цветанов, който е разследван за източването на Първа частна банка в Плевен и междувременно е прибрал космическата комисиона от „Инвестбанк”, става основен свидетел на обвинението срещу „Октопода”. Това съвпадение поражда съмнение, че Цветанов е силно зависим и притиснат от държавното обвинение. Още повече че преди това той е бил разследван за фалита на ПЧБ заради неправомерно отпускани кредити.

Любопитно е, че през 90-те години банкерът Цветанов взема активно участие в изпразването на ПЧБ, а днес ръководи клона на „Инвестбанк” в Плевен.

Не друг, а самият вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че ликвидирането на банковата система в България в годините на прехода е

в основата на поръчковите убийства

и организираната престъпност. По време на процеса прокурорът Светлозар Костов си затвори очите пред самопризнанията на Георги Цветанов за участието му в този скандален процес на източване на банковата система, вместо да го привлече незабавно към съдебна отговорност.

Плевенският банкер сега е превърнат в „жертва”, а всъщност той носи отговорност за откраднатите милиони през годините на прехода.

Пред съда Георги Цветанов лично си призна, че е раздавал необезпечени кредити на свои близки. Не се притесни пред магистратите и медиите в залата да ги нарече „моите подставени лица”. Цветанов дори ги назова поименно – Кина Андреева, Илиян Андронов, Венцислав Тулешков и Нина Василева. Прокурорът Светлозар Костов отново не реагира, въпреки че това е самопризнание за съществуването на организирана престъпна група, ръководена от банкера Цветанов, която е извършила редица икономически престъпления в годините на прехода.

С отпуснатите кредити от ПЧБ членовете на престъпната група на Георги Цветанов „купуват” имоти, които той им посочва. Така по документи неговите подставени лица стават „собственици” на редица имоти из цялата страна, сред които и

сграда на ул. „Константин Величков” 3

в Плевен. Тя е закупена с парите на банката, раздадени от Георги Цветанов като кредити.

Показателен за бизнес далаверите на Цветанов е и още един факт.

В онези години той се вдига и отива в Атина, където Алексей Петров е на европейски шампионат по карате. Издирва го чак там, за да уговори участието си в Застрахователната компания „Спартак”. Предлага да апортира имоти в компанията. Въпросните имоти са купени с парите от необезпечените кредити от ПЧБ.

Цветанов се опитва да уговори един от основните си клиенти, на когото щедро дава 5 млн. долара кредит от ПЧБ – Свилен Николаев, също да вземе участие в сделката. От него иска да апортира в застрахователното дружество цеха си за консерви. В показанията си пред съда Свилен Николаев не скри истината, че е бил против да прави апортна вноска, но е бил принуден да се съгласи

„под икономическия натиск” на Георги Цветанов.

Шефът на ПЧБ при това му заявил, че няма да види нито лев, ако не прехвърли цеха си! Обещал му да вземе 300 хил. долара оборотни средства и отделно още пари за апортирания имот. Свилен Николаев дори не подозирал, че самият Георги Цветанов вече е получил предварително тези пари, а също и други сериозни суми. Доказателство за това са разписките за 450 хил. лева, представени по време на съдебното заседание.

Пред магистратите Георги Цветанов призна също, че в онези години е натрупал завидно състояние – къщи и имоти в Рибарица, Банкя, Синеморец и София. Притежавал скъпи картини и колекция от африкански пластики. Прокурорът Светлозар Костов отново не намери сили да го попита какъв е произходът на парите, с които е натрупал това завидно състояние.

в. „Галерия“