Протестен митинг срещу лекарските грешки и небрежност

Нелепата смърт на 19-годишната родилка Деяна Георгиева изведе българите на протест – протест, провокиран от лекарските грешки, некомпетентност и безотговорност, лишили не едно невръстно дете от майчина ласка и обич, почернили не едно семейство.

В неделя ( 13.11. 2011 г. -б. ред.) преди обяд, пред сградата на Парламента, близо 100 души, предимно млади хора, излязоха на протестен митинг с призиви „Животът е безценен стоп на лекарските своеволия!”, „Нека българските жени да раждат в България”.

Митингът е и в памет на 19-годишната Деяна Георгиева, която почина 42 дни след раждането на първата си рожба, а лекарите така и не успяха да установят причината за инфекцията, довела до смъртта на младата жена.

С цветя и запалени свещи протестиращите изразиха съпричастността си към опечаленото близки на Деяна и почетоха паметта на всички, станали жертва на лекарски грешки и небрежност, погубени от грешки на системата като цяло.

В митинга взеха участие и Радослав и Павел – двама млади мъже, загубили бебетата си също поради лекарска грешка. Присъства и Христо, съпругът на Запряна Коледарова, която почина, също след раждане, от инфекция през 2009 година.

Включиха се и много майки, родили без проблем, отглеждащи в момента здравите си рожби. Мария Стойчева, една от организаторите на протеста, изрази недоволство от лекарите, настояващи за такса „избор на екип”. „Трябва да се спре рекетирането на родилките в България”, категорична е младата жена. Тя признава, че също е рекетирана през цялата си бременност и „благодарение на Господ и късмета” сега е жива и гледа детенцето си.

Протестиращите очакват не само санкциониране на двете болници АГ”Шейново” и „Пирогов”, поради грешки в лечението, както съобщи здравният министър Стефан Костадинов. Според тях са необходими законодателни промени и за допуснатите грешки трябва да се търси лично от лекарите наказателна отговорност, а не от болничното заведение като цяло.

За да има статистически данни за всеки възникнал проблем е необходимо да се създаде регистър за проследяване на всяка бременност, категорични са протестиращите.

Разкрития.ком