Протестният вот този път се реализира в отказ от гласуване

Vessislava Tancheva

Само да кажа, че всякакви дрънканици за победа от която и да е партия на власт са абсолютни спекулации и даже глупости.
Когато си получил 32% при 29% изборна активност, значи, че фактически оставаш на власт благодарение на около 11% от избирателите в страната. 
Т.е. от 6 355 633 с право на глас днес, вече управляваш по волята на около 700 000... Даже спрямо резултатите от последните парламентарни избори имаш към 450 000 гласа по-малко!
И това, ако предположим, че всички гласове са автентични подкрепящи те, а не калинки на държавна хранилка, стиснати за гушите работници, които снимат бюлетината си, преди да я пуснат в урната, щото чорбаджията така иска, и обичайната 1/3 купени гласове...
За всеки е очевидно, че протестният вот този път се реализира в отказ от гласуване.
Явно, българите мъдро не виждат БСП като алтернатива, но също така все още не виждат и реална, силна, перспективна алтернатива на двете БКП-та. 
По улиците на България пак се търкаля едно негласуващо, сърдито недоволство, което си търси водачите! Ще ги намери ли в ДБ, които единствени показват увеличение на политическата си тежест, зависи от много неща, не всички под контрола на самата ДБ.

Все пак, да припомним, че скандалът, разтърсил ГЕРБ, тръгна не от действията на БСП, а от разкрития на журналисти и организации, които паралелно атакуват и двете партии! Т.е. ако ДБ влезе по-активно в този разобличителен процес, може да приеме част от имиджа им на истински борци срещу корупцията. 
И тогава остава по-трудното - около ДБ трябва да замирише на власт. Т.е. да реши лидерския проблем по безспорен начин и да събере около себе си икономическия гръбнак на България - малкия и среден бизнес, който най-много от всички има повод за недоволство от толелиращото само едрия бизнес и монополите управление на ГЕРБ.
И всичкото това ще трябва да направят в условия на активен политически инженеринг и яко ГМО творчество, което трябва да пръкне нов месия преди местните избори...! 

Това е всичко друго, освен лесно, независимо от резултата от днешните избори.

Фейсбук

кадър : БНТ