Проф. Мито Исусов им го е казал: Социализмът няма никакво историческо оправдание за съществуването си

Социализмът е биел на кухо и фалшиво и това се е виждало от хората, запознати с неговата несъстоятелност като един от известните историци проф. Мито Исусов | Източник: Интернет

Написано от Христо Христов

Социализмът не е имал никакво историческо оправдание за съществуването си. Самоуправлението и предаването на собствеността на работническите колективи показвали, че партията е претърпяла пълен банкрут и били средство за прехвърляне на отговорността за това върху масите.

Тези думи са на историка проф. Мито Исусов, които изрича пред свои колеги, а Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия ги долавя чрез своята агентура, за да ги предаде по каналния ред на комунистическата върхушка и ръководството на МВР-ДС.

Проф. Исусов е известен на времето си с критиките си към използването на историята от властта за политически инструмент при насилствената смяна на имената на турското малцинство.

А „вражеската“ проява на проява е в точно в този период – октомври 1987 г., малко преди да се срути режима.

 Неговото изказване стига до нас чрез архива на ДС, а конкретният документ desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретен бюлетин за получените по-важни данни и проведени мероприятия по линиите на Шесто управление на ДС за периода 13 – 15 октомври 1987 г.

По думите на професора „по върховете царувало абсолютно объркване и по същество липсвали здрави и сериозни идеи.

Проф. Исусов цитирал Радой Ралин, който казвал, че когато петелът изкукурига настъпва ден, а когато политиката изкукурига – настъпва нощ.

Документът е включен частично в сборника „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990”, издание на Комисията по досиетата, 2013 г.

 

alt

alt

alt

 https://desebg.com/vi/4546-2020-10-15-22-17-01?fbclid=IwAR0oB5dCm3-BFNv4...