Путин и Ким Чен-ун градят по-тесни връзки на фона на общата изолация

 

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун изпрати поздрав за рождения ден на руския президент Владимир Путин тази седмица, поздравявайки го за „смазването на предизвикателствата и заплахите на Съединените щати“, което е последният знак за задълбочаване на връзките между двете държави, които са изолирани от международната общност.

Изолацията на Русия заради войната й в Украйна се засили, затова се приближава все повече  към Северна Корея. От страна на Северна Корея отношенията с Русия не винаги са били толкова топли, колкото през бурните дни на Съветския съюз, но сега страната жъне ясни ползи от нуждата на Москва от приятели.

Ето как започнаха отношенията между Северна Корея и Русия и как се сближиха:

Политическа подкрепа

Комунистическа Северна Корея беше създадена в първите дни на Студената война с подкрепата на Съветския съюз. По-късно Северна Корея се бореше с Юга и неговите съюзници от САЩ и ООН и се стигна до Корейската война от 1950-1953 г. където Пхенян получи огромна помощ от Китай и Съветския съюз.

Северна Корея разчиташе силно на съветската помощ в продължение на десетилетия и когато Съветският съюз се разпадна през 90-те години, това предизвика смъртоносен глад в Севера.

Лидерите в Пхенян са склонни да използват Пекин и Москва, за да се балансират взаимно. Ким Чен-ун първоначално имаше относително хладни отношения и с двете страни, които се присъединиха към Съединените щати в налагането на строги санкции на Северна Корея заради нейните ядрени опити.

Но след последния ядрен опит на страната му през 2017 г. Ким предприе стъпки за възстановяване на връзките.

През 2019 г. Ким и Путин се срещнаха за първи път на среща на върха в руския град Владивосток.

Оттогава Русия се присъедини към Китай в противопоставянето на нови санкции, като наложи вето на натиска, ръководен от САЩ през май, и публично раздели Съвета за сигурност на ООН за първи път, откакто започна да налага санкции на Пхенян през 2006 г.

Ким подкрепя войната в Украйна 

Северна Корея отвърна с публична подкрепа за Москва, след като Русия нахлу в Украйна. Това беше една от малкото страни, които признаха независимостта на отцепническите украински региони и тази седмица изрази подкрепа за обявеното от Русия анексиране на части от Украйна.

„Специалната военна операция на Москва в Украйна постави началото на нова геополитическа реалност, в която Кремъл и Северна Корея могат да се сближат още повече, може би дори до точката на възкресяване на съюзническите отношения, които съществуваха по време на Студената война“, коментира Артьом Лукин, професор в Далекоизточния федерален университет във Владивосток.

Забележително е, че Пхенян започна да използва новата фраза „тактическо и стратегическо сътрудничество“, за да опише отношенията си с Русия, добави той.

Съединените щати заявиха, че Русия се е обърнала към Северна Корея за закупуване на милиони патрони и други оръжия, за да попълни своите запаси, изчерпани от войната. И Русия, и Северна Корея отрекоха това твърдение.

Икономически връзки

По-голямата част от търговията на Северна Корея минава през Китай, но Русия също е потенциално важен партньор, особено за доставка на петрол, казаха експерти. Москва отрече да нарушава санкциите на ООН, но има доказателства, че руските танкери помагат за избягване на ограниченията за износ на петрол за Северна Корея.

Търговията и контактите между двете страни почти напълно спряха след началото на пандемията и Северна Корея наложи строги гранични блокади, принуждавайки в един момент руските дипломати да бутат багажа си на  колички на железопътните гари, за да се върнат у дома.

„Има причини да вярваме, че поне някои от граничните ограничения от севернокорейската страна скоро ще започнат да се премахват“, каза Лукин, цитирайки доклади на местните власти, че търговията с влакове скоро може да бъде разрешена.

Руски официални лица открито са обсъждали „работа върху политически договорености“ за наемане на 20 000 до 50 000 севернокорейски работници, въпреки резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които забраняват подобни споразумения.

Руски официални лица и лидери в отцепническите региони в Украйна също така обсъдиха възможността севернокорейски работници да помогнат за възстановяването на пострадалите от войната райони.

https://euractiv.bg/section/%d0%b3%d0%b5%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d...