Путин постига съветизация чрез деградация на собствената нация

Съветизацията на Русия върви ако не плана на Путин, който обяви разпада на СССР за най-голямата геополитическа катастрофа на миналия век, то по логиката на деградацията в живота на самите руснаци.

В руските социални мрежи се прокрадват забранени от цензурата съобщения за разни показателни в това отношение “дреболии”. Повечето засега могат да бъдат сложена в графата на фолклора с иронична стойност. Например за това, че в магазините в Русия изчезват…дамските превръзки, които по съветски образец се продават с ограничена бройка, но пък рязко нарастват продажбите на презервативи. Оставям коментарите на въображението на читателите.

Със санкциите на Запада се свързва и резкият скок на кражбите на автомобилни гуми, паркирани по улиците в Русия.   Разпространяват се снимки от съветски тип, в които се виждат леки коли “на трупчета” по руските улици.

 

 

 

 

 

 

Сред “жертвите” на санкциите в Русия вече попада и продажбата на мляко в картонени опаковки, които са по-евтини от стъклените. Например- в Новосибирск. Това даде повод на коментатори социалните мрежи да обяснят, че е на път да се върне познатата от съветската практика система да се купува мляко срещу върнати в специални складове стъклени бутилки. Кой е виновен? Ами Финландия, която спря да внася в Русия суровина, с която са се произвеждали досега картонените опаковки за млякото.

НА СНИМКАТА: Така беше в СССР

 

 

 

 

Същевременно пропагандата сервира на руските зрители лъжи, според които в европейските магазини се били изпразнили лавиците. За българския читател тук, който просто може да отскочи до най-близкия магазин и да се увери лично в лъжата за изчезналите продукти, това е очевидно. Но за бомбардираните с брутална пропаганда поданици на цар Путин не е толкова просто да преценят как ги мамят собствените медии. Единствената съпротива в условията на цензурата може да се види в социалните мрежи, в които доброволци на фронта на информацията снимат  и показват в реално време изобилието по рафтовете на европейски магазини.

Цензурата обаче не може да скрие фактите от живота на хората в Русия. 

Ръстът на цените накара руснаците да се запасяват с основен продукт, като захарта. Извиха се опашки и се развиха батални сцени по магазините. Засега в Приморие, където регионалният министър на търговията заяви в неделя за предстоящо показване на цените на захарта.  

Магазините вече не предлагат електроника с отсрочено плащане. Съобщението е на проправителствения “Известия”.

Не само млякото, но и соковете поскъпват заради ( споменатата по-горе) липса на основни суровини за производството на опаковки. И това се случва в държавата, която разполага с най-големия запас от дървесина на света, което за пореден път говори за неспособност на руската икономика да смели собствения си природен ресурс и да го превърне в търговско предимство, ако не и в облекчение за населението.

Още в първия ден на нападението срещу Украйна спадна рязко търсенето на жилища под наем. Това удря чувствително всички, които са инвестирали в този бизнес. Спадът по руски официални данни е 17 на сто.

Най-голямото летище в страната, московското “Шереметиево”, буквално опустя. Любителски кадри, разпространявани в интернет, показват невиждана картина на огромни закрити пространства на летището, на които не се вижда жива душа. По данни на административното ръководство, освободен е 40 на сто от летищния персонал ( около 6-7 хиляди души ). Изглежда, че освен международните полети, които бяха сведени до незначителен процент от броя на довоенните полети, вътрешните курсове също са ударени от военновременната криза.

Какво още предстои в държавата с рязко обезценената национална валута, блокирани международни банкови трансфери и прочее инфлационни бомби с часовников механизъм? 

Механизмът тиктака и няма как да бъде спрян дори в случай, че войната на Путин срещу Украйна спре веднага. Едно е сигурно: руските граждани ги чакат все по-тежки времена и също е въпрос на време това най-сетне да отрезви болните от дългогодишна пропагандна болни мозъци.

Путин постига съветизация чрез деградация на собствената нация – Иво Инджев / Ivo Indzhev