"Путин си вярва, че е заобиколен от врагове. А това го прави много опасен."

Според Путин, руснаците и украинците са един народ. Какво още казва руският президент в последната си статия за Украйна и какво премълчава?

 

Текстът на Путин за руснаците и украинците не е просто поредната статия на руския президент на историческа тема, смята Андрес Капелер, един от водещите немскоезични специалисти по история на Украйна. В интервю за ДВ той обяснява какво е премълчал руският президент и  защо неговата статия представлява заплаха за Украйна – и не само за нея.

Владимир Путин все по-често пише текстове на исторически теми. Как Вие като професионалист-историк оценявате неговата работа на любител?

А. Капелер: Той, разбира се, не е писал тази статия сам - помагали са му верни на режима историци. Лично аз съм засегнат от това, че президентът отново и отново авторитетно се изказва по спорните въпроси от историята на Русия и Източна Европа. Като се подразбира, че тези изказвания след това ще бъдат тиражирани и внимателно изучени.

Това фатално ми напомня съветските времена и Сталин с неговия „Кратък курс по историята на ВКП(б)", който стана задължително ръководство не само в СССР, но и в страните от Източна Европа. Категорично съм против сравненията между Путин и Сталин, но тук има определено сходство. За мен като историк е нечувано държавни глави да натрапват на гражданите задължителното си виждане за историята.

Това е първата статия, в която Путин подробно се спира на Украйна. Какво установявате, когато я сравните с предишните?

А. Капелер:За първи път е събрано всичко, за което той е говорил и по-рано. Но е станал по-радикален. Така например Путин на няколко пъти заплашва директно Украйна с руска намеса, която оправдава включително от историческа гледна точка. Към неговия присъщ имперски национализъм сега се добавили и съществени етнически елементи. Това е особено опасно, тъй като с него е свързана претенцията на Русия за защита на всички рускоговорящи малцинства в бившите съветски републики. Става дума за опасен етнически национализъм - всички етнически заразени национализми са особено опасни и агресивни.

Следва ли от това, че е възможна война? Какво се чете между редовете на Путин?

А. Капелер: Не бих стигнал чак дотам, но в някои от изказванията си той наистина отправя толкова мащабни заплахи, че те биха могли да се интерпретират като заплаха за война. Той например пише, че „ние никога няма да допуснем нашите исторически територии и живеещите там близки нам хора да бъдат използвани против Русия". Това е пряка заплаха и спрямо Украйна, но и спрямо Запада.

Какво, според Вас, не достига на статията на Путин - нещо, което би било необходимо за разбирането на темата?

А. Капелер: Основното, което липсва, е непосредствената причина за сегашното отношение към Русия в Украйна - военната намеса на Русия, анексията на Крим, пряката военна поддръжка за сепаратистите в Източна Украйна. Всичко това усили радикално антируските настроения. Това не е гражданска война, а руско-украинска война. От пропагандна гледна точка, немалко украинци в източната част на страната виждат ситуацията точно така, както я вижда и Путин. И в това е смисълът на статията - т.е. ето на, Путин ни разбира, за разлика от украинското ръководство.

Проф. Андреас Капелер: Путин се радикализира

Проф. Андреас Капелер: "Путин се радикализира"

В тази статия Путин се обръща и към Запада като към център, който, според него, управлява Украйна. Какво ново ни казва?

А. Капелер: Важно е да се отбележи колко рязко се изказва Путин по отношение на Запада. Той го обвинява за протестите в Украйна, предприети в името на откъсването на Украйна от орбитата на Русия. Това не е вярно, тъй като в протестите в Киев участваха около един милион украинци - няма как да е постановка. Зад това стои бинарният мироглед на Путин.

Това, от една страна, са наследството на СССР и Студената война, т.е. Западът и САЩ водят антируска политика, а на бойното поле - Украйна. От друга - това е конспиративна теория, а те винаги са много популярни. За мирогледа на Путин това е много важно. Той и по-рано е казвал, че се чувства заобиколен от врагове, и изглежда, че наистина си вярва. Това го прави опасен - този, който се чувства застрашен, може да нанесе ответен удар.

https://www.dw.com/bg/%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D1%81%D0%B8-%D0%B2...