You are here

Путин четка Тръмп: Той е възпитан човек, надявам се да отворим нова страница в нашите отношения

Атаката срещу наши медии в САЩ е атака срещу свободата на словото и отговорът на Москва ще бъде огледален, подчерта руския президент

 

Руският президент Владимир Путин определи разговорите с американския си колега Доналд Тръмп като приятни и добронамерени, но изрази съжаление за недостатъчното време за обсъждане на целия комплекс от руско-американските отношения, предаде ТАСС, цитиран от Дарик.

След края на срещата на върха на АТИС журналист зададе на Путин въпрос дали е изпитал лично навика на президента на САЩ за силно ръкостискане. Руският президент заяви, че не познава навиците на Тръмп и двамата не се познават добре. Но президентът на САЩ се държи изключително коректно и доброжелателно, подчерта руският държавен глава, определяйки диалога с американския си колега като нормален.

Тръмп е "възпитан човек, приятен в общуването и при съвместна работа", добави Путин. "За съжаление, имаме малко време, засега не успяваме да поговорим по-подробно за целия комплекс от нашите отношения, а има какво да се обсъди - и в сферата на сигурността, и в сферата на икономическите взаимодействия, които днес са практически нулеви", заяви той.

Без съмнение трябва да се намери възможност за провеждане на руско-американски преговори, включително на равнище президенти, подчерта Путин. Според него причината да не бъде организирана среща между двамата президенти в кулоарите на срещата на АТИС, са протоколни формалности и различията в графика им на работа. "Не се е случило нищо страшно", увери той.

Русия е готова да обърне нова страница и да развива приятелски отношения със САЩ, но трябва да се решат старите проблеми в областта на сигурността, включително за договорите за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ) и за ракетите със среден и малък обсег, заяви Путин и добави: Другият проблем е, че "чуваме упреци от някои партньори от САЩ, че Русия била нарушавала договора (за ракетите със среден и малък обсег). Но тогава трябва да се покаже къде точно го нарушаваме", заяви Путин.

Путин определи действията на САЩ срещу руски медии като посегателство над свободата на словото и заяви, че отговорът на Москва ще бъде огледален.

"Атаката срещу наши медии в САЩ е атака срещу свободата на словото, без всякакво съмнение, и ние сме разочаровани от това", заяви Путин. "Това, което се обсъжда в момента в Държавната дума (долната камара на парламента), може да е малко рязко, но това е естествено", подчерта той във връзка с обсъжданите ответни мерки на действията на САЩ срещу руски медии.

Руският президент заяви, че едва вчера е научил за съобщенията за предполагаеми връзки на негови роднини с администрацията на САЩ и ги определи като "бълнуване", съобщи ТАСС.

Предполагаемата връзка между бившия ръководител на предизборната кампания на Доналд Тръмп Пол Манафорт и Москва е измислена от противниците на президента на САЩ, за да му навреди, заяви Путин, цитиран от Ройтерс. Руският президент определи като абсурдни обвиненията за руска намеса в президентските избори в САЩ миналата година, предаде Франс прес. "Всичко, свързано с руското досие в САЩ, показва само вътрешната политическа борба в тази страна", подчерта той.

http://www.faktor.bg