You are here

Пучдемон призова за обединение на каталунските сепаратисти

Той вероятно ще се кандидатира за депутат от листата на дясноцетристката му партия PDeCAT

Свалените каталунски лидери, които се борят да не бъдат екстрадирани от Белгия в Испания, разпространиха писмо, в което призовават за подкрепа на предстоящите регионални избори от партиите, подкрепящи независимост на Каталуния, информира АП.

Под писмото са се подписали сваленият регионален лидер Карлес Пучдемон и други четирима бивши каталунски министри. То е публикувано в "Туитър". "Време е да изгоним от каталунските институции тези, които искат да ги контролират чрез преврат", пише в писмото, като се имат предвид безпрецедентните мерки на испанските власти да попречат на Каталуния да се отдели от Испания.

Испанското правителство свали регионалната власт, разпусна парламента и насрочи предсрочни избори за 21 декември. Пучдемон вероятно ще се кандидатира за депутат от листата на дясноцетристката му партия PDeCAT. По-рано днес бившият председател на каталунския парламент Карме Форкадел и други петима бивши депутати се явиха пред съдия във Върховния съд във връзка с решението да обявят независимост на Каталуния. Междувременно ЕС призна, че развитието в Каталуния може да окаже негативно влияние върху икономиката на Испания. Европейската комисия прогнозира испанската икономика да нарасне с 3,1% през тази година, 2,5% и 2,1% през следващите 2 години, но без да е оказано влияние от Каталуния. Премиерът на Испания Мариано Рахой обяви, че правителството може да намали прогнозата за БВП за 2018 г. заради каталунската криза.

http://www.faktor.bg