Първанова: Истината за АCТА излезе на бял свят

Истината за АCТА излезе на бял святИстината за АCТА излезе на бял свят. Това е международен договор, но не с изпълнителен характер, а налагащ промяна в националното законодателство на всяка една от подписалите го страни.

Това е въпрос, който не е от компетенциите на изпълнителната власт, а на законодателната. Това заяви след среща в американския Сенат евродепутатът Антония Първанова. Първанова е част от официална 10-дневна визита във Вашингтон на председателството на Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) в Европейския парламент, в която тя е заместник-председател.

Парламентите трябва да гледат по същество промяната в законодателството. Оказва се „Параграф 22“ - първо го подписва правителството, после парламентът го ратифицира, а след това правителството кара парламента да си носи последиците, че го е ратифицирал, допълни тя.

При разговор със сенатор Рон Уидън, председател на Подкомисията по търговия към Комисията по външна политика, отговаряща за споразумението за борба с фалшифицирането, е станало ясно, че тази дискриминационна мярка не само е обречена, но вече е загинала. „АCТА се опитва да превърне интернет доставчиците в интернет ченгета“, заяви сенатор Уидън.

В Америка се е разиграла междуинституционална манипулация и за да се придвижи споразумението, е държано в тайна. Американският Сенат и гражданското общество не са били запознати с това, че  АCТА ще доведе до законодателни промени. През цялото време е представяно като изпълнително споразумение, което не трябва да се разглежда от Сената. Подобен сценарий се разигра в европейските институции и страните-членки на ЕС.

Сенатор Уидън преди две години е задал въпрос на американската администрация, дали  АCТА има обвързващ характер по отношение на националното законодателство. Все още конгресменът не е получил никакъв отговор. В края на месец януари тази година става известно, че в Сената не могат да съберат нужните им 70 гласа за прокарване на споразумението. За един ден получават 15 милиона електронни писма срещу интернет полицейщината и насроченото заседание на комисията в Сената се отменя.

Поглед.инфо