Първан Симеонов: Събитията в Анкара вече подкопават ролята на ДПС на изборите

БСП разчита на авторитета на армията, който обаче от няколко години пада

„Кампанията започна да се превръща в чакане на изненади и на обзалагания – кой ще се скара и кой ще се сдобри. Прилича повече на криеница”. Това заяви социологът Първан Симеонов пред „Фокус”. „Изненадите започнаха още през лятото с коалирането на Патриотичния фронт и „Атака”. Основаната изненада беше кандидатурата на Румен Радев, предложен от БСП. Изненадващ може да е и кандидатът на ГЕРБ. Тепърва може очакваме и намесата на външни и на етнически, коментира Симеонов.

„Армията е сред институциите с най-голямо доверие в обществото заради деполитизацията й. С Румен Радев от БСП целят стабилност чрез доверието във военните, което обаче през последните години спада заради ролята на армията в обществото, нейния брой, недостига на пари и техника. Но ситуацията в БСП изискваше по-силов играч, а армията ще се котира, но проблемите в нея остават. Бих предпочел армията да стои далеч от политиката, но да е стабилна. Рано представените кандидати не можаха да се опазят от скандали. Всички се изпокараха освен патриотите. Изненадващо Реформаторският блок също стои не зле, въпреки че е разделен на 2 крила”, каза още социологът. 

По думите му Нинова се е опитала да направи 3-4 взаимно изключващи се неща – хем кандидатът да не е от левицата, хем да не изглежда, че е натрапен от Георги Първанов. Що се отнася до ДПС – прегръдката й винаги е била смъртоносна. Те ще изиграят картите си, но всичко зависи от събитията в Анкара, които засега подкопават тяхната роля”, коментира Симеонов.

 

http://www.faktor.bg/