Първата страна в ЕС, която напълно се отказва от руския газ

https://telegraf.com.ua/novosti-evropy/2022-04-02/5701289-pervaya-strana...

Литва вече не внася природен газ от Русия

Литва беше първата страна в Европейския съюз, която се отказа напълно от руския газ.

Това заяви Министерството на енергетиката на Литва, съобщава LRT.

„ Ние сме първата страна от Европейския съюз сред страните клиенти на Газпром, която постигна независимост от доставките на руски газ “, каза министърът на енергетиката Дайниус Крейвис.

Отбелязва се, че при тези условия искането на Русия да плаща за газ в рубли губи смисъла си, тъй като Литва вече не поръчва руски газ и не планира да плаща за него. В отговор руската компания за доставка на газ Газпром обяви, че вече не възнамерява да внася газ от Русия през литовско-белоруската връзка.

Транзитният газ през Литва продължава да се транспортира за нуждите на Кьонигсберг, но при различен технически режим от обичайния, осигуряващ само пренос на необходимото за транзита количество газ.

Припомняме, че Германия вече обяви: всички документи за доставка на руски газ предвиждат плащане в чуждестранна валута - долари или евро. Така руснаците намекнаха, че хитрият план на Путин да спаси страната си от крах се проваля.

В случая е интересна позицията на САЩ – Вашингтон казва, че на практика са приключили преговорите с Европейския съюз за формализиране на доставките на газ (и не само), за да извадят колегите си от „руската газова игла“. Така газовата индустрия на Руската федерация може да получи още един мощен удар.