Първото проучване за изборите дава преднина на Георги Иванов

Георги ИвановПървото социологическо изследване за изборите в Бургас даде голяма преднина на Георги Иванов в квотите за общински съветници. Изследването е проведено от регионалния граждански алианс “Честни избори-2011” от 3 до 9 септември. Данните се базират на представителна анкета сред 1058 пълнолетни граждани на община Бургас, включително и жители от съставните селища. Социолозите от РГА “Честни Избори 2011” изрично посочват, че разглеждат реалните възможни гласоподаватели в община Бургас като около 140 000, а не фигуриращите в списъците 187 477.

Според тези данни, сегашният общински съветник Георги Иванов, който е опозиция на сегашното управление още от първите му дни, има сериозни шансове за цяла група в следващия местен парламент. Според социолозите успехите на Георги Иванов се дължат преди всичко на неговата разпознаваемост, т.е. не играе роля партията, от която той ще се кандидатира. Реални са шансовете на Георги Иванов и за кмет, макар че самият той досега не е изявил подобни намерения.

„Не съм запознат с резултатите от това проучване, но то отразява няколко истини. Първо - че съм опозиция на сегашната власт, която намирам за пагубна за бургазлии. Те самите усещат това по данъчното бреме, наложено им от сегашните управници. Второ – като собственик вече на две медии установих, че наистина съм популярен, макар това никога да не ми е било самоцел. Хората ме спират по улиците, впечатлени от истината за далаверите в община Бургас, които разкриваме”, коментира Георги Иванов.

На предните избори през 2007 г. са гласували 98 307, а действителните гласове са били 90 136. Ако сегашната активност се запази, съвсем вероятно е да се стигне до балотаж между сегашния кмет и кандидат на ГЕРБ Димитър Николов и някой от опонентите му, посочва още изследването. Макар от ГЕРБ упорито да тръбят, че до балотаж няма да се стигне, данните на социологическото проучване говорят друго, а именно – че сегашният кмет не разчита на чак такава широка подкрепа от обществото, каквато демонстрира.

Много интересно според проучването е развитието при надпреварата за общински съветници. Там динамиката е голяма и се променя през последните месеци. Все още не са ясни и всички “политически играчи”, тъй като последният срок за регистрация на листите изтича днес.

Сигурно е, че ГЕРБ намалява присъствието си в Общински съвет-Бургас. В много анкетни карти се вижда отчетлива нагласа за негативен вот към ГЕРБ, изразен в избора на алтернативна листа за общински съветници. НФСБ и “АТАКА” сборно не повтарят резултата си от предните избори. Появяват се общински съветници от партия РЗС. Традиционни играчи като БСП и СДС също търпят загуба в електоралната си подкрепа.

Източник:

РГА “Честни избори-2011”