Радан Кънев: Кандидат-президентска двойка с ГЕРБ е категорично неприемливо

Българската външна политика не трябва да се изразява в едностранни жестове към авторитарните режими в Анкара и Москва, смята лидерът на ДСБ

Лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че възможността да има кандидат-президент от ГЕРБ и кандидат за вицепрезидент от ДСБ или Реформаторския блок е категорично неприемлива.

Той припомни, че от ДСБ на няколко пъти са предлагали на ГЕРБ всички формации от ЕНП да подкрепят заедно общи независими кандидати. Това обаче не било прието.

Фаворитите на ДСБ от номинираните от реформаторите са Трайчо Трайков, Гроздан Караджов и Велислав Минеков, разкри Радан Кънев, като според него тримата са равностойни кандидатури.

От ДСБ коментираха външната политика на България, като са категорични, че тя не трябва да се изразява в едностранни жестове към авторитарните режими в Анкара и Москва с цел тяхното "омилостивяване" или търсене на предизборни ползи, защото това е опасно. Като примери се посочвата случаят "Абдулах Бююк" и отстъплението от националните позиции по руските енергийни проекти на Балканите.

"По тези въпроси България следва, като член едновременно на Ес и НАТО да преговаря от позицията на силата и националния интерес... България трябва да прекрати влиянието на борбата между ислямистките движения на Фетхуллах Гюлен и Тайп Ердоган на българска територия. Също така трябва да се прекрати и политическото влияние на Русия върху БПЦ", се казва още в декларацията на ДСБ.

От партията подкрепят искането за свикване на КСНС, пред който ще поставят въпроса за недопускане на откриването на изборни секции в Турция заради вътрешнополитическата обстановка в страната.

http://big5.bg/