You are here

Радан Кънев смята, че фирма до Борисов е превзела „Водстрой“ от Пеевски

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обвини премиера Бойко Борисов, че е иззел обществени поръчки от депутата от ДПС Делян Пеевски и ги е прехвърлил към свързана с него фирма.

 

В интервю за bTV той припомни, че след оставката на правосъдния министър Христо Иванов през декември м.г., министър-председателят обяви, че спира обществените поръчки, свързани с Пеевски.

„Резултатът е, че държавата спря, в момента няма публични разходи и инвестиции, Пеевски продължава да взема държавни поръчки. „Водстрой“, свързана с Пеевски, бе погълната от „Хидрострой“, свързвана от всички с Бойко Борисов“, обясни съпредседатеялт на Реформаторския блок.

Според разкрития на сайта за разследваща журналистика „Биволъ“, „Водстрой 98“ е спечелила обществени поръчки за 965 866 186 лева – близо 1 милиард, за периода 2011 – август 2015 година.

По думите на Кънев, сега премиерът прави подобен ход с уволненията на бившите министри на БСП Румен Овчаров, Петър Димов и Асен Гагаузов от бордове на предприятия в държавната енергетика.

Според него важният въпрос след този ход е дали хората на БСП няма да бъдат сменени от такива на „Лукойл“ или на Русия.

„Много лесно е да се правят предизборни уволнения. Но назначенията са следизборни. И хората справедливо се притесняват, че ще се назначат хора, по-лоши и от уволнените“, каза той.

Кънев потвърди тезата си, че Борисов се е поддал на критиките на кандидата на Реформаторския блок и свой бивш министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Депутатът е категоричен, че с този подход трябва да се продължи и по други важни теми, като разследването на разговорите между бившите съдийки от Софийския градски съд Румяна Ченалова и Владимира Янева.

„Не може да се разчита на главния прокурор Сотир Цацаров, но премиерът носи отговорност пред гражданите. Цацаров отказа да разследва темата, но изпълнителната власт има служби, има ДАНС, има разследваща полиция, има НАП – има хиляди инструменти да започне незабавно разследване, за да се стигне до най-голямата дълбочина”, смята Кънев.

Той смята, че след това докладът трябва да се предаде на главния прокурор и да стане ясно дали той отново ще откаже да разследва случая. В случай на отказ пред него има два варианта – импийчмънт или разследване на Сотир Цацаров.

Председателят на ДСБ отбеляза, че преди година е предложил решение на проблема с липсата на отчетност на главния прокурор. Идеята му е Цацаров да упълномощи един свой заместник, който да разследва случаите, в които името му е замесено.

Радан Кънев определи разговорите от #Яневагейт като най-големия корупционен скандал в Европа през последните 30 години. По думите му има доста по-дребни неща, които активизират прокуратурата, когато има изгода за властта.

http://ureport.bg/