You are here

Радев: Тръмп поиска от членовете на НАТО 4% от БВП за отбрана

НАТО покани Македония за преговори за членство

Президентът Румен Радев, който ръководи българската делегация за участие в Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО в Брюксел, заяви, че по време на сесията президентът на САЩ Доналд Тръмп е повдигнал въпроса парите за отбрана, отделяни от държавите-членки. Според него те трябва да достигат не 2%, а 4% от БВП. 

"Президентът Тръмп, който говори, постави въпроса не само да се постигнат 2% и то днес, а вече нова бариера – 4%. Той просто тръгна, след като обяви това", каза Радев.

Президентът е поставил въпроса за Транатлантическата връзка, която е "гръбнакът на НАТО като военни способности" в случай, че не бъдат достигнати тези два процента. 

"Никой не говори за тези четири процента, това не се обсъжда в момента“, заяви Радев.

Междувременно новината бе разпространена и от Белия дом.

По време на срещата в Брюксел стана ясно, че НАТО отправи покана днес към Република Македония за преговори за присъединяване към алианса. 

Това съобщи от своя страна генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на пресконференция след първото заседание от двудневната среща.

Той уточни, че Македония ще стане 30-ата държава от пакта, когато приключат процедурите около ратификацията на споразумението между Скопие и Атина.

"Това показва, че вратите на НАТО остават отворени", добави Столтенберг, цитиран от БТА.

https://offnews.bg